Op 9 en 10 september 2022 vond er een ICSD congres plaats in Oostenrijkse stad Wenen. Namens KNDSB is onze voorzitter Boris Pavloff naar toe gegaan om belangen van onze sporters en nationale teams te behartigen. Om geen extra kosten te maken is er voor gekozen om Nederland door 1 persoon te laten vertegenwoordigen.

Het waren pittige en lange dagen. Het begint net na het ontbijt rond 09:30 uur. En dat loopt door tot 20:00/21:00 uur waarna er een diner kon plaatsvinden. Vele voorstellen en moties besproken en gestemd. Belangrijke punten voor sporters zijn. Zeilen wordt officieel opgenomen in het Deaflympische programma en vanaf 2029. Schaken wordt uit Winter Deaflympics gehaald en geprogrammeerd bij Zomer Deaflympics en vanaf 2029. Winter Deaflympics is een sportevenement dat gedaan wordt op sneeuw en ijs. Sporttak Waterpolo kreeg geen steun om terug te komen op het Deaflympische programma.

Evenementen voor komende jaren werden gepresenteerd en besproken. Het congres was zeer onder indruk van duidelijke presentatie van Japanse delegatie over Deaflympics 2025. Het wordt in Tokio van 15 tot 26 november 2025. Sportfaciliteiten zijn hetzelfde die gebruikt werden tijdens Olympische en Paralympische Spelen die vorig jaar werd gehouden. Congres heeft ingestemd met Tokio en meteen is dan ook Deaflympische vlag door zittend bestuur overhandigd aan Japanse delegatie.

Voor Winter Deaflympics 2023 heeft Oostenrijk aangeboden te willen overnemen, maar het is nog afhankelijk van lokale verkiezingen eind september 2022. Mocht het doorgaan dan zal het plaatsvinden in januari 2024 in Innsbruck.

Zuid Korea heeft ook gepresenteerd dat ze intentie hebben om Winter Deaflympics 2027 te willen organiseren. Spanje en Griekenland hebben beiden aangegeven Deaflympics 2029 te willen doen. Ze zijn nog aan het oriënteren en bij volgende congres wordt meer bekend.

Nieuw is ook dat er een World Deaf Youth Games komt. 1e editie zal gehouden worden in Sao Paulo te Brazilie. Taipei in Taiwan overweegt 2e editie doen in 2027.

Als laatste vond er verkiezingen plaats. Er zijn bestuurders die herkozen willen worden, er zijn kandidaten die gekozen willen worden. Zij die gekozen worden hebben een termijn tot 2025.

Voor functie President waren er 4 kandidaten. Zittende President Gustavo Perrazollo de Araujo uit Brazilie. Dmitry Rebrov uit Rusland die ook functioneert als CEO van ICSD. Adam Kosa uit Hongarije en Grigor Grigoryan uit Armenie deden ook een gooi naar Presidentschap. Stemming was al snel klaar na 1e ronde. Een kandidaat die meer dan 30 stemmen binnen heeft is de winnaar. Adam Kosa kreeg 37 stemmen, Dmitry Rebrov 11 stemmen, Gustavo Perrazollo 10 stemmen en Grigor Grigoryan kreeg geen enkel stem. Adam Kosa is 13e President van ICSD.

Yutaka Osugi uit Japan mag doorgaan met huidige functie Vice-President World Sports. Hij versloeg met 47 stemmen van Ralph Fernandez uit Verenigde Staten die slechts 10 stemmen kreeg.

David Lanesman was de enige kandidaat voor Vice-President Youth Sports, maar hij kreeg helaas 33 stemmen tegen waardoor hij niet door mag gaan en ICSD moet verlaten.

Alexandra Polivanchuk uit Zweden, Jaroslaw Janiec uit Polen, Mark Kusiak uit Canada en Pier Alessandro Samueli uit Italie werden verkozen tot bestuursleden.

Vlnr: Pargar (APDSC), Stavrakakis (EDSO), Neudolt (Athlete Commission), Kusiak (Bestuurslid), Osugi (VP World Sports), Kosa (President), Polivanchuk (Bestuurslid), Samueli (Bestuurslid), Janiec (Bestuurslid), Bonnassiole Squela (Panamdes)

Deaflympics 2025 Tokio

Japanse delegatie heeft uitgebreide presentatie gegeven. Hieronder alvast inkijkje over sportfaciliteiten.

Komazawa Stadium – Opening/Sluiting + Atletiek
Tokyo Budokan – Judo, Karate, Taekwondo
Tokyo Metropolitan – Zwemmen
Japan Cycle Sports Center – Shizuoka (prefectuur) – Wielrennen en MTB
Wakasu Golf Links – Golf
Higashi-Yamato Grand Bowl – Bowling
J Village Fukushima (Prefectuur) – Voetbal

Sporttakken: Atletiek, Voetbal, Tafeltennis, Volleybal, Basketbal, Handbal, Badminton, Worstelen, Karate, Judo, Taekwondo, Zwemmen, Tennis, Beach Volleybal, Wielrennen, MTB, Bowling, Golf, Orientatielopen en Schieten.

Sporters die genoemde sporttakken beoefenen en interesse hebben neem contact op met office@kndsb.nl