Zaterdag 4 mei jl vond de Nationale Sportherdenking 2024 plaats bij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Op uitnodiging was het bestuur van de KNDSB, in de persoon van voorzitter Boris Pavloff, aanwezig. Het was wel indrukwekkende bijeenkomst waarin de zwemsport centraal stond. Vorig jaar was het de schaaksport.

Er werden verhaald verteld over het aantal Joodse leden van de zwemverenigingen die afgevoerd werden en nooit meer terugkwamen. Ook werden enkele persoonlijke verhalen verteld door enkele overlevenden en nabestaanden. Jurryt van de Vooren, sporthistoricus en mede-organisator van de Nationale Sportherdenking heeft in de aanloop naar die dag een artikel over een dove zwemmer gepubliceerd, hier kan je het nalezen https://sportgeschiedenis.nl/overige-sport/zwemmen/louis-reens-pionier-in-de-internationale-dovensport-werd-in-1943-vermoord-in-sobibor/

Jurryt van de Vooren vertelde ook over de Dovenshoah. Zo gaf hij aan dat dit ook een vergeten groep in de sport is waarover zo weinig informatie bekend is. Meer onderzoek en verzamelen van gegevens in de aanloop naar de 100-jarige viering in 2026 is dan ook gewenst. 

Tenslotte werden kransen gelegd bij het standbeeld Prometheus waarna de Last Post ten gehore werd gebracht en in 2 minuten de vermoorde sporters van Joodse komaf herdacht werden. 

Foto uit 1924 – 1e Deaflympics in Parijs

Foto uit 1928 – 2e Deaflympics in Amsterdam