Bij de opening van de 3e Europese Junior Kampioenschap Atletiek voor doven en slechthorenden had Léjon van Vliet de eer om de Nederlandse vlag binnen te dragen. Het toernooi zucht al snel onder hitte. Het was al boven 30 graden.

Als eerste moet Léjon beginnen aan zijn 1e 100m. De halve finale waar eerste 3 lopers door gaat naar de finale plus 2 tijdsnelsten. Léjon werd 2e in zijn eigen serie en kon dan zich opmaken voor de finale. Met tijd van 11.54 seconden zet hij wel een goede tijd neer. Daarna kon Elaine zich opmaken voor de finale 100m. Er hebben 6 dames U20 ingeschreven voor 100m en kon gelijk beginnen met de finale. Elaine is de favoriete en stelt hierin niet teleur. Ze ging als een speer en kwam als de overwinnaar over de finish met een scherpe tijd van 12.51 seconden. Daarmee heeft ze kampioenschapsrecord van Belgische Flore Stappers uit de boeken gelopen. Die stond sinds 2014 in Trabzon op 12.54 seconden.

Lucinde Wiersema kon vervolgens beginnen aan haar onderdeel Speerwerpen. Ze begon wel moeizaam en stond na 1e worp op 2e  plaats maar bij 2e worp werd ze voorbij gestreefd door een Russin. Gelukkig zette Lucinde bij 5e worp recht en worp het naar 35.16 meter. Net als 2 jaar geleden werd ze weer 2e op Speerwerpen. Laura Stefanac uit Kroatie was gewoon te sterk met bijna 42 meter.

Tussen de worpen van Lucinde moest Léjon de finale lopen. Zijn eerste en daarmee is het ook spannend voor hem. Jammer ging het net niet met start en verloor daarbij kostbare seconden. Hij finishte als 6e met tijd van 11.57 seconden.

Ralph van Houwelingen startte om 17:30 uur voor 5000m. Dat is 12,5 rondjes hardlopen. De kwik stond op 33 graden en het was erg broeierig in Karlsruhe. Toptijden kunnen er niet gelopen worden. Zweed Otto Kingstedt en Brit Jonathan Wilkinson gingen samen met Ralph eerst behouden van start. Uiteindelijk gingen Ralph en Otto tempo opvoeren. Door hitte moesten de lopers weer afremmen om hartkloppingen niet te hoog laat oplopen en moest Ralph meerdere erkennen aan Otto Kingstedt die voor het eerst Europees Kampioen is geworden op 5000m. Otto finishte met tijd 16 minuten en 10 seconden. Ralph werd 2e met tijd 16 minuten en 37 seconden. Brit Jonathan Wilkinson kwam 16 seconden binnen.

Tijdens het lopen van Ralph moest Lucinde Wiersema aan verspringen doen. Ook stond ze na 1e sprong op 2e plaats maar werd bij 4e beurt voorbij gekomen door Russin. Het verschil bleef 7 centimeter tussen nummer 2 en 3. Lucinde toont zich tevreden omdat ze dit jaar nog niet over 5 meter heeft gesprongen. Ze eindigde met 5,01 meter. Russinnen Molchanova (5,35m) en Zrakovskaia (5,08m) sprongen verder.

Ondanks te warme dag is de eerste EJK dag wel succesvol geworden voor het Nederlandse ploeg. 1 goud, 2 zilveren en 1 brons. Voor morgen staat alleen hoogspringen voor Lucinde Wiersema op het programma. Zaterdag, de laatste EJK-dag, hebben de atleten wat drukker. Elaine en Lucinde met 200m, Léjon ook met 200m en Ralph sluit af met 1500m.

Bron: KNDSB afdeling Atletiek

Lucinde prijs 1 Lejon 100m Elaine prijs Elaine 100m Ralph prijs Ralph 5000m Lucinde verspringen Lucinde prijs 2