EMMELOORD – De karateka is zelf erg trots op zijn zwarte band en ook zijn familie is heel blij. Ossama Azzouzi (21) trainde er hard voor onder leiding van Ashwin Gowrising. Bijzonderheid: Ossama is al zijn hele leven doof.

De jonge Emmeloorder traint al vanaf zijn zesde jaar bij Gowrising, die Ossama als rolmodel ziet voor vele anderen. “Mensen, die doof of slechtziend zijn, kunnen vaak meer dan ze zelf denken en durven. Ossama is hun voorbeeld.” De kersverse bezitter van de zwarte band heeft veel steun aan Christian Behrens, die net als Ossama onlangs examen deed in Harderwijk en ook de zwarte band veroverde. De twee begrijpen elkaar goed en vormen sinds vier jaar een vast trainingskoppel.

Behrens, een 37-jarige Duitser die tandarts op Urk is, kwam ooit uit op EK’s. Hij deed bijna tien jaar niet aan karate, kwam in contact met Ashwin Gowrising en besloot de draad weer op te pakken. Met de zwarte band als gevolg. Eén keer per week trainen volstaat niet voor de zwarte band. “Minimaal twee keer per week trainen is een vereiste”, aldus Behrens. “Ashwin verzorgt bovendien vaak extra trainingen.”

Groot voordeel

Gowrising en Behrens vinden het werken met een dove karateka niet moeilijk, al was het begin best even lastig. “Ik ken geen gebarentaal”, zegt Gowrising. “Maar door met de handen te gebaren en bij te sturen, lukt het wel.” Groot voordeel van de sport, die Ossama Azzouzi beoefent: alle vormen per kata zijn vastgelegd. “Er is dus weinig tot geen ruimte voor interpretatie”, zegt Behrens. “Voor Ossama is dit de ideale sport.”

“Je leert stapsgewijs de volgorde van de vormen voordat je examen doet”, aldus Ashwin Gowrising. “De goede, methodische leerwijze is een groot voordeel voor jongens als Ossama.” Komt bij dat de Emmeloord leergierig en bijdehand is. “Ik ben wel doof, maar ook slim”, aldus Ossama via zijn vader Abellatif, die als tolk fungeert. En hij is zeer sportief aangelegd. “Ossama heeft drie zwemdiploma’s”, meldt zijn vader trots.

Niet onmogelijk

Ossama Azzouzi is niet van plan om tevreden achterover te leunen nu hij de zwart band bezit. Hij wil zijn leermeester Ashwin Gowrising, die sensei genoemd wordt omdat hij leraar is en de 4e dan bezit, achterna. Dat betekent dat hij nog jarenlang intensief zal moeten trainen. Van de 1e naar de 4e dan is geen geringe stap. Christian Behrens juicht de instelling van zijn trainingsmaat toe. “Het is goed om een persoonlijk doel te hebben. En de 4e dan voor Ossama is niet onmogelijk.”

Het moment dat Ossama Azzouzi en Christian Behrens slaagden voor hun examen en bezitter werden van de zwarte band, was nogal emotioneel. De stoere mannen moesten een traantje wegpinken. Voor Christian was het emotioneel, omdat hij na jarenlange karatestilte alsnog in het bezit van de zwarte band kwam. En Ossama? Hij kon nauwelijks geloven dat het echt waar was, dat hij de zwarte band had veroverd. Behrens: “Hij heeft de hele zondag met een glimlach op zijn gezicht rondgelopen.”

Harry de Ridder       bron: http://www.denoordoostpolder.nl

Info: Ossama speelt voetbal bij ZBSD.