Een week na zijn drieweekse trainingsstage in het Portugese Monte Gardo én Felisia heeft Ralph op zaterdag 20 mei met zijn vereniging Prins Hendrik uit Vught in Den Haag het Nederlands Kampioenschap behaald voor clubteams in de Eredivisie. Deze overwinning werd met ruime voorsprong behaald op de nummer 2 Haag Atletiek. Voor het derde jaar op rij was Ralph opgesteld in het eerste team van Prins Hendrik en dit jaar liep Ralph de 1.500 meter voor zijn vereniging. Op de 1500 meter had Ralph als een snelle tempoloper zijnde, de pech dat niemand vanwege de stevige wind het kopwerk wilde doen. Het werd een boemelrace en pas in de laatste ronde werd er pas echt gas gegeven. In die sprint werd Ralph 5e in 4:25.85.  Door het behalen van dit kampioenschap mag Prins Hendrik in 2018 deelnemen aan het Europees kampioenschap voor Clubteams.

Ralph met het Gouden team

Donderdag 25 mei stonden de Harry Schulting Games georganiseerd door Ralph zijn vereniging Prins Hendrik op het programma. Een wedstrijd op zijn eigen thuisbaan. Dit sterk bezette evenement heeft van de KNAU de nationale status ontvangen, waardoor het evenement is goedgekeurd voor limieten en records.

De start van Ralph en de 20 andere deelnemers aan de 3.000 meter was om 20.50 uur. Ralph had van Tonnie Dirks het advies kregen om behoudend te starten om zodoende genoeg over te houden voor een snelle laatste kilometer. Met dit advies vertrok Ralph in de eerste kilometer op een eindtijd van 8.30. Dit zijn rondjes 68 over 400 meter. Ralph lag in de eerste twee ronden op een ongeveer 10e plaats.

Ralph houdt zich nog rustig in het deelnemersveld (gemaakt door @Evert Woutersen)

Na het uitstappen van de haas op 1.200 meter zette de Nederlands kampioen marathon 2014, Paul Zwama, een forse versnelling in en nam snel een ruime afstand van de groep. Drie andere lopers zetten de achtervolging in. Vanuit de groep liep Ralph het gat naar de groep van drie dicht waarna ze met vier de achterstand op de koploper beperkt probeerden te houden. Het gat werd echter niet kleiner. Met nog ruim twee ronden te gaan zette Ralph een versnelling in en ging alleen op zoek naar de koploper.

Bij het ingaan van de laatste ronde sloot Ralph bij de koploper aan en met een nieuwe versnelling nam hij de kop over en met een snelle laatste ronde van 62 seconden wist Ralph, onder luide toejuichingen van het thuispubliek, de overwinning te pakken. Dolblij was Ralph met zijn eerste overwinning bij een baanwedstrijd met een Nationale status.  Met een eindtijd van 8.21.39 (gemiddelde snelheid 21,6 km per uur) verbeterde Ralph zijn PR met ruim 11 seconden. Een tactisch zeer goed opgebouwde wedstrijd van Ralph waarvoor hij veel complimenten heeft ontvangen.

Finish (gemaakt door @Evert Woutersen)

Op dat moment realiseerde Ralph zich nog niet dat hij een Wereldrecord had gelopen. Dit besef kwam pas na de huldiging toen Ralph het huidige wereldrecord opzocht op internet. De verbazing en blijdschap was groot toen Ralph zag dat hij het wereldrecord uit 2006 van de Pool Rafal Nowak had verbeterd met 0,44 seconden naar 8.21.39.  Hiermee heeft Ralph een 2e Wereldrecord in zijn bezit.

Prijsuitreiking (gemaakt door @Evert Woutersen)