Het Nederlands Dovenelftal speelt in de groep voor de EK-kwalificatie twee wedstrijden: een uitwedstrijd tegen België en een thuiswedstrijd tegen Rusland.

Het NDE heeft sinds juni 2014 geen officiële interlands meer gespeeld, alleen, onlangs (mei 2017), een vriendschappelijk interland tegen België, 4-1 verlies.

Het eerste wat de mannen dus stond te wachten was de uitwedstrijd tegen België in Antwerpen op zaterdag 14 oktober 2017. De opdracht van Nederlands elftal was duidelijk: hier moeten we drie punten pakken, dan is de kans dat we het EK halen al heel groot.

Een dag voor de wedstrijd werd er verzameld bij een hotel in Lichtaart, 50 km ten oosten van Antwerpen. Na het diner was er de wedstrijdbespreking en liet bondscoach Raymond Lantinga de videobeelden zien van een oefenwedstrijd van een paar weken terug. Veel jongens vonden video-analyse prettig om naar hun prestaties te kijken. Een goed hulpmiddel om prestaties van de spelers te verbeteren. Daarna waren ze vrij en toch bleven ze bij elkaar: babbelen, kaartspellen, snookeren. De sfeer was goed, en ze hadden ook geen last van spanning.

De volgende dag, na het ontbijt, werd er in het bos gewandeld. Daarna gingen we richting Antwerpen, de spelers waren gemotiveerd en klaar voor de wedstrijd.

Oranje, met 16-jarige Sybren van der Werf en 17-jarige Perry van Brakel als meest opvallende nieuwkomers in de basiself, begon in de RVC Hoboken niet bepaald lekker aan de wedstrijd. Al snel kreeg België na 8 minuten een strafschop wegens hands, die door Sven Verstraete werd benut. Gelukkig viel het tegendoelpunt al snel, Ferry Heijnis kon door vanaf de middellijn wegsprinten naar de strafschopgebied de bal eenvoudig achter Belgisch doelman schuiven (19e minuut), 1-1.

Daarna golfde het spel op en neer, ze waren aan elkaar gewaagd. Tot vlak voor de rust kwam Nederland door een verdedigingsfout bij een corner op achterstand, Sven Verstraete kon helemaal vrij inkoppen (36e minuut), 2-1. De Belgen bleven maar aanvallen, en al snel viel weer een doelpunt in de 44e minuut, gemaakt door Senne Dierickx, 3-1. Domper zo vlak voor rust en onnodig.

Middenvelder Sybren van der Werf keerde na rust niet meer op het veld. Verdediger Tjandé Syaranamual kwam voor hem in het veld, in de verdediging. Bjorn Hart schoof op naar het middenveld maar 10 minuten later moest hij geblesseerd het veld verlaten. De niet 100 procent fitte Rolf van der Raadt was zijn vervanger. Hij heeft last van zijn enkel, maar hij is een zeer ervaren speler en het kon impuls geven op de wedstrijd. Later zag Diego Parmo Ferry Heijnis goed wegsprinten richting het strafschopgebied en gaf een steekbal. Ferry maakte het koelbloedig af, 3-2 (64e minuut).

De Belgen waren fysiek sterker, kregen nog een paar kansen. Bondscoach Raymond Lantinga haalde Perry van Brakel in de 81e minuut moegestreden naar de kant. Alistair van Kreel mocht invallen. Belg Tim van Landuyt kreeg in de 86e minuut bij het wisselen een tweede gele kaart, waardoor België met 10 man kwam te staan. Nederland kon helaas niet profiteren en België kreeg in het laatste minuut, door duwen in het strafschopgebied, weer een strafschop. Sven Verstraete scoorde uit de strafshop en de uiteindelijke uitslag werd 4-2.

Spelers in de wedstrijd:
Joost de Kiewit, Boaz Blume, Jelle Hermens, Bjorn Hart (59e minuut gewisseld voor Rolf van der Raadt), Chawfung Cheung, Mike van der Staal, Martin Mojet, Diego Parmo, Ferry Heijnis, Sybren van der Werf (46e minuut gewisseld voor Tjandé Syaranamual), Perry van Brakel (81e minuut gewisseld voor Alistair van Kreel)

Gele kaarten: Tjandé Syaranamual (47e minuut) en Chawfung Cheung (61e minuut)

De wedstrijd werd gespeeld in kleding van GECO (zie facebook gecosportswear of website geco-sportswear.eu). De wedstrijd kon ook gespeeld worden door een financieel bijdrage van het bedrijf Scherp in Veiligheid (zie facebook ScherpInVeiligheid of twitter @ScherpIV). KNDSB afdeling Voetbal bedankt de beide bedrijven voor deze geste!