Zaterdag 4 juni werden de Nederlandse kampioenschappen D-bowlen 2022 gespeeld in Eindhoven. Het was voor het eerst dat deze kampioenschappen onder de vlag van de NBF werden georganiseerd.

NK 2022
Van 15 mei t/m 3 juli organiseren wij dit seizoen de NK 2022 in Eindhoven, voor alle bowlers. Zaterdag waren de bowlers met een auditieve beperking aan de beurt om de strijd aan te gaan in het Singles & Doubles Event. In totaal kwamen 39 leden in actie op de banen van Bowling Eindhoven.

Vanuit de Eindhovense Bowling Vereniging waren Sjan, Rob, René & Gert weer aanwezig om ons te ondersteunen in de organisatie, waarbij Gert de wedstrijdleiding op zich nam. Hij werd hierbij ondersteund door tolk Ilse. En dat was voor ons als organisatie toch even wennen: Hoe zorgen we dat iedereen de mededelingen goed mee krijgt? Met lichtsignalen gaven we aan dat er gewisseld kon worden van banen of dat er een mededeling gedaan werd. Als we dan van (bijna) iedereen de aandacht hadden, konden Gert & Ilse op de approach de mededelingen doen. Een nieuwe ervaring voor ons. Maar alles verliep zeer voorspoedig en in de toekomst kan de organisatie alleen nog maar beter verlopen.

Singles Event
De deelnemers begonnen de NK met 10 games voorronde voor het Singles Event. Hierbij werd in vier klassen gespeeld: Heren A/B, Heren C/D, Dames A/B/C en Dames D. De 10 games waren opgesplitst in 6 games en 4 games, waarbij de laatste 4 games direct de eindstand in het Doubles Event betekende.

De top 4 na 10 games plaatste zich voor de Stepladder finales, waarin de nummers 3&4 het in step 1 tegen elkaar opnemen. De winnaar van die wedstrijd mocht het in step 2 opnemen tegen de nummer 2. De nummer 1 wachtte vervolgens op de winnaar van step 2 om de finale te spelen. Dit leverde enkele spannende wedstrijden op die pas in het laatste frame beslist werden.

Bij de Heren A/B bleek Frank Braan uiteindelijk de allerbeste. In de finale versloeg hij Joost Duivenvoorden. Het brons ging naar Robin van Vliet. André van Nifterik moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Bij de Dames A/B/C is Anja Zomer Nederlands D-bowlen kampioene Singles geworden. Anette Kieboom werd tweede, Lisa Moity derde en Annemieke Bouwmeester vierde.

Robbert Gommans is de nieuwe Nederlands kampioen bij de Heren C/D. Hij wist in de finale Marc Reijndorp achter zich te houden. Pieter van den Eijkel won het brons en Eelco den Hooglander werd vierde.

Bij de dames D-klasse kent de nieuwe kampioene een bijzonder verhaal: Elaine Schleeper hakte uiteindelijk pas één dag voor de NK de knoop door om deel te nemen. Een beslissing waar ze absoluut geen spijt van had, met de gouden beker als resultaat. Els Kruiswijk ging met het zilver naar huis, Aila Avelia won het brons, voor Wendy de Wachter, die vierde werd.

De eindstand naar de voorrondes vind je hier. De uitslagen van de stepladder finales vind je hier.

Doubles Event
Het Doubles Event werd dus beslist over 4 games, waarbij alle dames in één klasse uitkwamen, met 10 pins bonus voor de speelsters in de D-klasse. Uiteindelijk bleek deze 10 pins bonus geen invloed te hebben op de eindstand. Bouwmeester/Kieboom wonnen het Doubles Event bij de dames overtuigend, met 1386 (gem. 173,25). Tweede werd het duo Perk-Pietersz/Zoomer, het brons ging naar Kolf/Kruiswijk.

Bij de heren A/B pakte Braan zijn tweede gouden beker, samen met Duivenvoorden dit keer. Jan de Boer & Robin van Vliet werden tweede en Gerard Priems & André van Nifterik werden derde.

Het dubbel Gommans/Hooglander is de nieuwe Doubles kampioen bij de heren C/D. Zij bleven Shahit Chahat & Michael de Vet voor en Marc Reijnder & Cor Snijder.

Klik hier voor de volledige uitslag van het Doubles Event.

We kijken terug op een zeer geslaagde dag en willen alle prijswinnaars van harte feliciteren met de geleverde prestaties. Last but nog least hebben we nog één winnaar: Namens NK-partner Probowl mochten we één bowlingbal weggeven. Na een loting onder alle deelnemers kwam Jean-Paul Timmer als winnaar uit de bus. Hij krijgt binnenkort een gloednieuwe Probowl bowlingbal thuisgestuurd.

Nog een maand in Eindhoven
Met de NK 2022 blijven we nog een maand in Eindhoven. Zaterdag vervolgen we de NK met de voorrondes voor de jeugd, senioren & elite. Ook op zateradg 18 juni en zondag 19 juni staan voorrondes op het programma. Zaterdag 25 juni organiseren we de finaledag voor de jeugd, zondag 26 juni de finaledag voor de senioren en op zondag 3 juli sluiten we de NK 2022 af met de finaledag voor de elite.

Kijk voor meer informatie over de NK 2022 op onze NK-webpagina.

Bron: Nederlandse Bowling Federatie