Op zaterdag 16 maart 2019 heeft een Internationale Gerrit Westerveld Memorial Toernooi plaatsgevonden in het gebouw van Wezodo in Zoetermeer. Het toernooi was geheel ter ere van op 22 augustus 2017 overleden Gerrit Westerveld. De erelid van de KNDSB en de ICCD heeft jarenlang met hart en ziel ingezet voor de schaaksport zowel nationaal als internationaal.

Het eerbetoon werd goed bezocht door 20 schakers waaronder 7 uit het buitenland. Onder genodigden waren bestuurders van ICCD, KNDSB en Wezodo aanwezig. De ICCD heeft de toernooi gefinancierd. Speciale gasten waren wel de weduwe Hilly Westerveld en haar kinderen.

Bij de opening van het schaaktoernooi werden er veel goede krachtige toespraken gehouden nadat de organisator Mark Schenk iedereen van harte had verwelkomt. De voorzitter van het Internationale Doven Schaakbond (ICCD) Phillip Gardner heeft bijzondere woorden gezegd over hoe Gerrit toen te werk ging met zijn bestuurswerkzaamheden bij de ICCD. Zo passievol en gedreven om alles goed te kunnen doen. Iets wat niemand hem na kon doen. Na 1 minuut stilte heeft Phillip Gardner een dankwoord gedaan aan adres van weduwe Hilly Westerveld en de kinderen en een prachtige bosje bloemen gegeven.  Na Phillip gaven Hans Johannesen, Jeroen Jansen en Wim Maljers ook toespraken. Gerrit Westerveld zal niet vergeten worden!

Daarna was het tijd voor het toernooi. Hilly Westerveld opende toernooi met eerste zet bij 2 deelnemers. Alle wedstrijden verliepen uitstekend en vooral sportief. Toch waren er bij veel schakers opperste concentratie te zien. Elk schaker heeft bij elk potje 10 minuten bedenktijd. In totaal werden er 11 ronden gespeeld. Nadat alle ronden zijn gespeeld kon de organisatie bekend maken wie de winnaar is. Sergej Salov, 78 jarige Schaakgrootmeester uit Hamburg, was de beste. Hij bleef Oekraïense talent Natalya Myronenko voor. In 2e ronde moest Sergej Salov tegen Natalya Myronenko schaken. Myronenko moest zich gewonnen geven door een sluwe torenzet van Salov. Phillip Gardner mocht zich tevreden stellen met zijn 3e plaats. Allen kregen mooie bekers toegereikt. Nederlander Jan van de Plas werd de beste B-speler uit de tweede gedeelte van eindstand. Hij kreeg een beker toegereikt door Hilly Westerveld.

Na prijzenuitreiking hielden paar personen nog dankwoorden aan adres van de organisatie, die verdienstelijk heeft georganiseerd. Het was een geslaagde toernooi. Met herinneringsverhalen over Gerrit Westerveld kwamen ook vele mooie en oude foto’s uit het archief van de ICCD. Oud-voorzitter Michele Visco heeft het weten vinden en kon mooi getoond worden op het scherm. Na warme en dankbare afscheid gingen iedereen weer huiswaarts.

Namens afdeling Schaken, Wim Maljers

Ranglijst: Klik daar op
Ronde Lijst Rounde Listing: Klik daar op
Rondentabel Roundtabel: Klik daar op

Meer foto’s bekijken: Klik daar op

Toespraak Phillip Gardner
Phillip en Hilly
Weduwe Hilly deed openingszet
Schakers in opperste concentratie
Salov tegen Myronenko