Van 22 tot 27 juli is er een Europees Kampioenschappen Atletiek voor Doven en Slechthorenden in Duitse stad Bochum. Sterkste atleten uit heel Europa komen weer bij elkaar om te strijden voor gedroomde eremetaal in kleur van Goud. KNDSB heeft afgelopen jaren succesvolle atleten en zou dan zich opmaken met grote ploeg voor het EK. Helaas horen tegenslagen ook erbij!

Nederland vaardigt alleen Elaine den Exter uit. Ongetwijfeld zullen men zich afvragen waar anderen zijn. Ralph van Houwelingen, wereldrecordhouder 3000m en 10km, heeft zich moeten afmelden nadat hij nog onvoldoende is hersteld van zware voetblessure. Ralph had zich gehoopt op een comeback in de aanloop. Lucinde Wiersema, veelzijdige atlete met specialistische onderdelen, heeft vooralsnog afscheid genomen van Atletiek op topniveau. Ze is een klap van zware blessure niet te boven gekomen. Lejon van Vliet, een verborgen talent op sprintonderdelen, is gestopt met atletiek nadat hij niet goed kon herstellen van dubbele klaplong.

Elaine den Exter kent een turbulente tijd. Na een trainerswissel in 2018 brak ze ineens door met een geweldige Europees Record op 100m in Luzern. 12.17s was de 5e tijd aller tijden.  En vervolgens ging het voortvarend met Indoor Atletiek. PRs op 60m sneuvelt keer op keer tot ze ineens ook een Europees Record pakte. Met vol vertrouwen deelgenomen aan het Wereldkampioenschap Indoor Atletiek in Tallinn, Estland. Daar knalde ze 2 keer van halve finale en finale met tijden 7.70s en 7.67s. Een Wereldtitel en een Wereldrecord.  Geen slecht begin voor buitenseizoen!

En daar was het! In Zwitserse plaats verpletterde Elaine haar eigen record op 100m met tijd 12.06s. Ongekende een snelle tijd wat bracht tot 3e tijd aller tijden. Alleen Cubaanse Suslaidy Girat-Rivero (11.71s) en Sherrie Jackson (12.04s) waren nog sneller. Vervolgens nam ze op uitnodiging van Japan deel aan Open Japanse Kampioenschap in Tokio. Op 100m liep ze naar 12.09s en bij 200m verbeterde ze scherp haar oude PR van 25.92s naar 25.48s. Het is ook nog een nieuwe Nederlands Record. Oude stond op naam van Eva-Maria Dollart die een tijd liep van 25.53s ten tijde van Deaflympics 2001 in Rome waar ze brons won. Sterk in vorm en klaar voor het EK in Bochum. Op 13 juli, een tussendoortje, bij Rotterdam Atletiek snelde ze wederom naar een nieuw record. 12.01s. Net niet onder 12, een gedroomde doel van Elaine. Wie weet gaat dat gebeuren in Bochum?

Programma ziet eruit als volgt:

Maandag 22 juli: 13:50 uur Halve Finale 100m. Later om 17:20 uur is er een finale 100m.

Donderdag 25 juli: 17:40 uur Halve Finale 200m.

Vrijdag 26 juli: 16:00 uur Finale 200m.

Elaine is topfavoriete voor een Europese titel op 100m, maar gaat rekening houden met stevige concurrentie uit België, Oekraïne en Rusland. 200m is weer een ander soort specialisme waar sommige 400m loopsters ook eraan meedoen. Belgische Flore Stappers, Oekraïense Solomiia Kuprych en Russische Ksenia Golovina kunnen snellere tijden lopen. Maar, een verrassing is niet uitgesloten.

Het Europees kampioenschap Atletiek voor Doven en Slechthorenden wordt gehouden in een prachtige Lohrheidestadion. Evenement is ook te volgen via website: www.edsoathletics2019.de Er is ook livestream aanwezig.

KNDSB wenst Elaine heel veel succes!!!

Bron: KNDSB Atletiek