Seizoenstart voor Ralph van Houwelingen in Schoorl

2408

Op zondag  14 februari heeft Ralph van Houwelingen zijn eerste wegwedstrijd in 2016 gelopen bij het Nederlands kampioenschap over 10 km in het Noord Hollandse Schoorl.  

Na zijn blessureperikelen in 2015 is Ralph in oktober 2015 gestart in diverse crosswedstrijden.  Voor Ralph is het crossen geen doel op zich, maar een goede wijze om de winter door te komen en zich voor te bereiden op het komende weg,- en baanseizoen.  Ralph heeft onder andere aan de crosswedstrijden in het Belgische Mol, de Gala Run bij de Warandeloop en de Gala Run bij de Sylvestercross in Soest meegedaan. Ralph heeft het in deze wedstrijden prima gedaan. Na de Sylvestercross heeft Ralph even enkele weken rustig aan gedaan om zich vervolgens voor te bereiden op het NK in Schoorl.

Voor Ralph begon het NK al op de zaterdag voor de wedstrijd. Als genodigde loper kreeg Ralph van de organiserende organisatie een verblijf aangeboden op slechts enkele meters van de startstreep. In deze locatie kon Ralph zich met de andere genodigde lopers optimaal voorbereiden op de wedstrijd voor die zondag.

De wedstrijddag kenmerkte zich door veel regen en harde wind. Wederom had Ralph een voordeel als genodigde loper, want hij hoefde slechts enkele minuten voor het startschot plaats te nemen in zijn startvak. Na zich goed te hebben warmgelopen en warm gehouden nam Ralph om 14.30 uur tussen de Nederlandse wedstrijdtop plaats in het startvak. Na het startschot was Ralph goed weg. Helaas drukte de harde wind en regen een stempel op het wedstrijdverloop. Snelle tijden waren hierdoor niet mogelijk.  Ralph had de pech dat hij tijdens de wedstrijd niet in een groepje terecht kwam waarin hij kon samenwerken. In het winderige duingebied moest Ralph alleen tegen de wind in opboksen.  Maar Ralph kon de gehele wedstrijd zijn tempo goed vasthouden en kwam na 10 km over de finish in 32.42.  Deze tijd ervaarde Ralph zelf als een teleurstelling (een tijd in de 31 minuten was zijn doel) en boos op zichzelf zocht Ralph gelijk de warme douche op.  Deze teleurstelling nam later bij Ralph af toen hij vernam dat door een fout bij het parkoers opzetten de lengte van het parkoers 133 meter te lang was en dat (bijna) alle deelnemers vanwege de zware omstandigheden een minuut boven hun streeftijd waren geëindigd.   De fout in het parkoers zat tussen de 7 en 8 kilometer waardoor voor Ralph zijn te grote verval tussen de eerste 5 km (in 16.01 minuut) en de twee 5,133 km (in 16.41) verklaart werd. In de eindklassering tussen de Nederlandse top werd Ralph 39e.

Op zondag 13 maart is Ralph deelnemer aan de het Nederlands Kampioenschap Lange Cross in Oldenzaal. Vervolgens start Ralph op  zondag 6 april bij de sterk bezette Talent Run (tot 23 jaar) in het Limburgse Brunssum. Op 21 april vertrekt Ralph met 12 atleten van het  Regionaal Talenten Team Zuid Nederland voor een 12 daagse trainingsstage naar het Portugese Felisa.  Na terugkomst start het baanseizoen.

In augustus staat o.a. deelname aan het EK op de baan voor Doven tot 23 jaar in het Duitse Karlsruhe op het programma.  Het is de bedoeling dat Ralph in Karlsruhe op de 5.000 meter en de 1.500 meter van start gaat.