Zaterdag 30 januari 2016 vond de Deaf Sports Awards 2015 te Amersfoort plaats. Het was een geslaagde avond, met dank aan Phonak en Advanced Bionics die dit evenement mogelijk hebben gemaakt!

De KNDSB organiseerde deze avond in samenwerking met SUDO (Samenwerkende Utrechtse Doven Organisaties). Het was typisch een avond van, voor en over de dove sporters, wat ook zo hoort!

De presentatie werd gedaan door Wim Heemskerk en Toine Vos, die deden dat met verve. Tevens werd er twee keer opgetreden door Jean Couprie, Bram Schoemaker en Ali Shafiee voor Stichting Jean Couprie Theaterfonds, er werd volop gelachen en natuurlijk was het thema dovensport!

SPORTVERENIGING 2015
De allereerste prijs was die van de Sportvereniging van het jaar 2015, welke door ZBSD werd gewonnen. Ze troefden OLDI Rotterdam en ADSV de Amstelstad af, wegens hun enorme aantrekkingskracht op de jeugd, mix van oud en jong in de organisatie, het veelvuldig organiseren van sportevenementen gericht op de jeugd en daarnaast staan ze open voor veel sporttakken. In 2015 is zwemmen er ook bij gekomen als extra sporttak. Complimenten voor deze vereniging. Maar de andere twee verenigingen, ADSV en OLDI zijn ook heel erg goed op de weg, daarom hebben ze deze nominatie ook dubbel en dwars verdiend! Een voorbeeld voor anderen. Deze prijs werd uitgereikt door de voorzitter van de KNDSB, Frouke van Winsum aan de twee bestuurders van ZBSD, Wendy de Wachter en Stefan de Wachter.

SPORTVROUW 2015
De tweede prijs werd door erelid Jan Stienstra (die overigens 14 medailles tijdens de Deaflympics voor het schieten heeft gepakt, waarvan 10 keer goud) uitgereikt aan de Sportvrouw van het jaar 2015: Lucinde Wiersma. Deze atlete is een zevenkampster en 17 jaar oud, ze heeft tijdens het EK in Bydgoszcz (Polen) brons gepakt, wat terecht een knappe prestatie genoemd mag worden. Tevens beoefent zij haar sport nu ook op een landelijk niveau, ze doet mee met het NK onder de auspiciën van KNAU. De andere twee genomineerden, Elaine den Exter en Silvana Dell’Era hebben in 2015 ook uitstekend gepresteerd. Elaine pakte brons op 200m sprint tijdens datzelfde EK, een koningsnummer. En net als Lucinde is zij ook actief op landelijk niveau bij de KNAU. Silvana heeft als langeafstandsloopster alle records op lange afstanden op haar naam te weten vestigen, wat ook een knappe prestatie is. De jury had moeite met kiezen, wat ook wel mooi is.

SPORTPLOEG 2015
De derde prijs “Sportploeg van het jaar 2015” ging naar het nationale heren zaalvoetbalteam. Ze pakten de vierde plaats tijdens het WK zaalvoetbal in Thailand, in november 2015. Het scheelde maar een haar, anders hadden ze in de finale gezeten. De medailles werden uitgereikt door Roy Peters, de marketingdirecteur van Phonak. De andere genomineerde ploeg, het nationale dames volleybalteam deed het ook goed in 2015 en dwong een ticket voor de Deaflympics 2017 af met hun 6e plaats tijdens het EK in Parijs. Het is te hopen dat beide ploegen continu progressie blijven boeken!

SPORTMAN 2015
Albert Westerhof (judo), Ralph van Houwelingen (atletiek) en Jack Castelijns (zaalvoetbal) waren de genomineerden voor de titel “Sportman van het jaar 2015). Uiteindelijk ging de laatstgenoemde daarmee aan de haal. Dit in verband met zijn prestaties tijdens het WK zaalvoetbal in Thailand, hij werd de topscorer van dat WK met 14 goals, en was betrokken bij 20 van de 22 goals die Nederland maakte. De twee andere kandidaten waren zeker niet zoveel minder dan Jack. Albert pakte brons tijdens het EK judo in Armenië, in de gewichtsklasse -66 kilo en werd 1e tijdens toernooien in Nederland, België en Duitsland. Ralph brak zijn PR op 5000m en met die tijd behoort hij eigenlijk tot de top 4 van de Deaflympics. Dit belooft veel goeds voor de toekomst! De prijs werd door bondsridder Adde Woest uitgereikt, die zelf een zaalvoetballer en volleyballer op een zeer hoog niveau was.

SPORTTALENT 2015
De prijs voor het “Sporttalent van het jaar 2015” was een verrassing, want er was toch één kandidaat genomineerd! Deze prijs werd door bondsridder en voormalig topzwemster Ilse van den Berg uitgereikt aan de jeugdige zwemmer van ZBSD, Bart de Bruijn. Hij is nog maar 15 jaar en heeft in 2015 een enorme progressie geboekt door veel in zichzelf te investeren. Hard blijven werken als je de top wil bereiken, was ook het advies van Ilse van den Berg.

BONDSRIDDER VAN DE KNDSB
Verder is zaalvoetballer Jack Castelijns op het eind van deze avond door de voorzitter Frouke van Winsum benoemd tot de bondsridder van de KNDSB, wegens zijn jarenlange inzet en uitzonderlijke individuele prestaties voor de dovensport. Hij heeft 6 eindtoernooien gespeeld in de afgelopen 13 jaar, totaal 38 wedstrijden en 103 doelpunten gescoord. Verder is hij twee maal uitgeroepen tot de beste speler van het EK in 2010 en 2014, ook werd hij twee maal de topscorer van het EK in 2006 en 2014 en ten slotte werd hij voor de eerste keer topscorer van het WK in 2015. Vijf individuele prijzen en daarnaast pakte hij twee maal brons met het nationale team. Nog niet eerder heeft Nederland zo’n zaalvoetballer gehad! Dubbel en dwars verdiend, hiermee is hij een voorbeeld voor de jeugd en andere sporters die ook graag de top willen bereiken.

CHEF DE MISSION DEAFLYMPICS 2017
De voorzitter sloot de avond af met het nieuws dat de voormalige dovensporter, alsmede een Deaflympician, Toine Vos is gekozen als Chef de Mission voor Deaflympics 2017 die in Samsun, Turkije zal worden gehouden. Het bestuur heeft er alle vertrouwen in dat Toine een goed team zal gaan smeden en alles in de juiste banen zal leiden. En ging het dankwoord uit naar iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze mooie avond.

Moge 2016 ook zo’n mooi sportjaar worden!

De foto’s zijn gemaakt door onze huisfotograaf Bert Smale. Bekijk hier alle foto’s van deze sprankelende avond.