Het EK Zaalvoetbal voor doven en slechthorenden gaat deze donderdag van start. Het EK wordt gespeeld in het Italiaanse Montesilvano. Om hieraan mee te mogen doen dient men een gehoorverlies van 55dB of meer te hebben. Om dit in perspectief te zetten; een normaal gesprek vindt qua volume plaats op 60dB.

Voor Nederland doet zowel het mannen- als het vrouwenteam mee, beide teams worden uitgezonden door de KNDSB (Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond) en worden ondersteunt door de KNVB. De mannen staan zesde op de Europese ranglijst, de vrouwen achtste.

Live via: LIVE RESULTS – EDFC 2022 (fssi.it)

De mannen

Het mannenteam heeft zich via de Main Round gekwalificeerd. Het kwalificatietoernooi dat in Brussel in België werd gespeeld, kan gezien worden als een goede opmaat naar het EK zelf. Er werd verloren van België, maar gewonnen van vicewereldkampioen Zwitserland en ook van Ierland. Het mannenteam was jarenlang een van de toplanden, maar heeft na het EK 2018 een aantal spelers zien stoppen. Toch ziet bondscoach Mohamed Akzaz kansen en kijkt hij uit naar een mooi toernooi. “We hebben een goede voorbereiding gedraaid, waarin we veel vertrouwen hebben opgebouwd. Ons doel is om de top drie te halen.”

De vrouwen

Het vrouwenteam bereidde zich via een vriendschappelijk toernooi in Zweden voor. Hier werd verloren van Zweden en Duitsland, maar het was een leerzaam toernooi. Het vrouwenteam bestaat uit veel jonge speelsters. Op het WK 2019 werden de vrouwen vierde van de wereld, dit willen ze zeker verbeteren. Bondscoach Wietse Sijm geeft aan dat er een aantal spelers gestopt zijn. “Gelukkig hebben we een aantal jonge talentvolle speelsters gevonden die zijn aangesloten bij het team. Onze doelstelling tijdens het komende EK is te eindigen in de top-3. En daarnaast te plaatsen voor het WK 2023 in Brazilië.”

Nederlands Mannen Zaalvoetbal Team
Nederlands Vrouwen Zaalvoetbal Team

Poule-indeling

De Nederlandse mannen zijn tijdens het EK ingedeeld in Groep B. Daarin treft het Israël, Schotland en Zweden. De Nederlandse vrouwen zijn samen met Engeland en Polen ingedeeld in Groep C.

Programma

Mannen 
Do. 13 oktober, 12.45 uurNederland – Israël
Za. 15 oktober, 14.30 uurZweden – Nederland
Ma. 17 oktober, 10.00 uurNederland – Schotland
Vrouwen 
Vr. 14 oktober, 14.30 uurPolen – Nederland
Za. 15 oktober, 18.00 uurEngeland – Nederland

Meer informatie zie: EDFC 2022 (fssi.it)