Begin 2023 werd bekendgemaakt dat Wereldkampioenschappen Judo plaatsvinden in Teheran, Iran. Om deel te nemen zagen we hoop obstakels, maar niet onmogelijk. Door gespannen situaties in het Midden Oosten, met name Palestina en Israël heeft ICSD aangegeven dat het veiligheid voorop staat en de organisatie door Iran teruggenomen. Het is bijzonder dat Kazachstan in korte tijd de organisatie heeft overgenomen en vond plaats in een geheel nieuw stad Turkestan. Een stad die dicht bij Oezbekistan ligt.

Voor onze judoka’s een prettig gedachten dat het gehouden wordt in een ander land die veilig is om naar toe te gaan. Albert Westerhof en Jari Wollrabe konden zich goed voorbereiden op het wereldkampioenschap. Een belangrijke graadmeter voor de Deaflympics, en niet alleen dat maar ook om te kunnen kwalificeren.

Op 8 april vertrok het team in de avond naar Istanboel om daar een nachtvlucht te nemen naar Turkestan waar ze op dinsdag 9 april vroeg in de ochtend landden. Er gaat maar slechts 2 vluchten per week vanuit Istanboel naar Turkestan en terug. Op dinsdag en zaterdag. Gevolg is dat het team een lange verblijf heeft tot 16 april.

Officieel is het WK van start gegaan op 10 april. Officiele weging voor Albert Westerhof voor categorie -60kg is op 11 april en bij goedkeuring volgt zijn toernooi op 12 april. Na goedkeuring wees loting uit dat Albert in de eerste ronde bye heeft. Kazak Kakitayev won op ippon van Oekraïner Kostenko. Kakitayev blijkt een sterke tegenstander te zijn, maar Albert Westerhof is een zeer ervarende judoka en de strijd was moeilijk en gelijkopgaande. In reguliere tijd (4 minuten) werd er niks gescoord en dat betekent dat beslissing tijdens de verlening valt met golden score. Na 10 minuten strijd kreeg Albert tot onze verdriet zijn derde shido en mag Kakitayev naar de finale. Albert mocht zich opmaken voor de herkansingsfinale tegen Amaan Khan uit India. Ondanks een goede partij door Khan was het toch Albert die Khan op zijn rug legde en een bronzen medaille pakt met ippon. Het is de 5e WK-medaille voor Albert, 2 gouden en 3 bronzen.

Kazak Kakitayev won in de finale op ippon van zijn landgenoot Bolatov.

Jari Wollrabe komt uit in categorie -81kg en was bij aankomst nog iets te zwaar en er moest wat grammen eraf. Van goede trainingsfaciliteiten goed gebruik gemaakt en bij officiële weging kwam hij uit op 80,6kg en goedgekeurd. Helaas trof hij niet met de loting. Loting koppelde Jari aan een sterke Yerkebulan Kanafin uit Kazachstan. Tegen zulke judoka van kaliber moet je er gelijk staan. Met opgelopen voedselvergifting een dag eerder is het balen dat je dan niet 100% sterk op tatami staat. Kanafin was gewoon een maat te sterk voor Jari en na halve minuut was de strijd gestreden met armgreep. Om de toernooi te redden moest er goed gedaan worden in de halve herkansingsfinale en tegen Koreaan Jong-Woo Jung. Beide judoka’s boden een goed partij. Jung pakte met een goede worp slechts een wazari, omdat Jari op zij viel. Met nog 1 minuut en 15 seconden te gaan deed Jari bij Jung ook een goede slag wat voldoende is voor een waza-ari die door scheidsrechter werd gegeven. Jury zag het anders en maakte de beslissing ongedaan. En toen was het een race tegen een klok voor Jari om een waza-ari of anders een ippon te pakken. Het was hem niet gegund en boog Jari voor Jung en eindigde als 7e plaats. Een teleurstellende plaats.

Een gedroomde finale voor Kazachstan in categorie -81kg kwam er niet. Kanafin verloor verrassend in de halve finale van een sterke Oekraïner Hevorhian. Andere kazak Saifetden was kansloos tegen Hongaar Otvos. Otvos won de halve finale van de titelverdediger Ourednik uit Frankrijk. Hevorhian won de finale na een moeizame strijd tegen Otvos die na ontvangst van 3e shido zijn meerdere moest erkennen. In ene bronzen finale was het een Kazachstaanse onderonsje, maar Kanafin was na 7 seconde al klaar met zijn landgenoot na een voetworp.

Volledig uitslagen van WK Judo klik hier

Aanvankelijk zouden er meer landen komen, maar Iran kon niet binnenkomen wegens visumproblemen. Turkije heeft het afgemeld wegens geen geld. Rusland mocht wel deelnemen, maar zag het ervan af wegens strenge regels van ICSD. De organisatie uit Kazachstan heeft een goede indruk achtergelaten met het organiseren van het evenement. Heel vriendelijk en behulpzaam om ieder naar zin te maken.

Albert Westerhof is niet ontevreden met een bronzen medaille, maar vond dat het beter had gekund. Hij gaat zich nu richten op de Deaflympics Tokyo 2025. Coach Wietse Swart is ontzettend trots op zijn pupil, maar gaf aan dat Albert zijn taak niet volledig heeft volgebracht en dat kostte zijn finaleplek. Hij ziet wel goede kansen op de Deaflympics.

Jari Wollrabe is wel teleurgesteld en weet dat hij nog niet heeft voldaan aan kwalificatie-eisen en gaat nu tijd nemen om te beraden hoe nu verder. Coach Michel van Assel zegt dat Jari echt veel kan, maar hij zal dan wel nog harder moeten trainen om echt goed te staan. Michel geeft aan dat hij goede vertrouwen heeft in dat het goed komt.

Albert Westerhof en Jari Wollrabe willen alle sponsors, in het speciaal Kerssens Kozijnen BV voor team Albert, en donateurs hartelijk bedanken voor hartverwarmende steun. Tevens speciale dank naar fondsen Zabawas en Stichting Vrienden van Effatha voor een gulle bijdrage. Ook sportbonden KNDSB en JBN voor steun. Zonder steun was de uitzending niet mogelijk gemaakt.