Van 18 tot en met 21 april 2019 vond er het Internationaal Bowling Toernooi in de Duitse stad Stuttgart plaats. GBKSV Stuttgart is opgericht in 1939 en dus was dit jaar het jubiluemjaar, bestond dus al 80 jaar. Bowling zelf bestond sinds 1985.
In totaal hebben 66 mannen en 39 vrouwen uit 15 diverse Europese landen en 1 uit Azie, te weten, Verenigde Arabische Emiraten, deelgenomen. Vanuit Nederland hebben twee clubs zich aangemeld om hieraan deel te nemen. Te weten B.C. Het Zuiden uit Tilburg en DBC Purmurend. Vanuit onze club waren Annette Kieboom, Annemieke Bouwmeester, Edwin Munne, Andre van Nifterik en Robin van Vliet in actie gekomen. Vanuit Purmerend was alleen Michael de Vet present. Omdat hij alleen is, hebben we hem min of meer geadopteerd zodat hij met ons mee kon. Beter samen dan alleen.

Donderdag 18 april, met prachtige weer

We waren in de morgen met drie auto’s, Edwin & Annemieke – Andre & Annette – Robin & Micheal, op eigen gelegenheid weggereden naar Stuttgart. Een afstand van ruim 500 kms. Onderweg hebben we twee keer pauzes, de eerste stop was traditioneel aan de Moesel met prachtige uitzicht over de dal, gehouden om onze benen te strekken en om wat te eten en te drinken. Tussen 4 en 5 in de middag waren we aangekomen bij B&B Hotel Stuttgart – City. Het inchecken was zonder problemen gegaan. Kamers waren oke. Nadat we wat hadden opgefrist, waren we daarna naar Bowling Arena gereden, een afstand van nog geen 10 minuten. Eenmaal daar aangekomen was het weerzien van talloze bowlers en bowlsters uit de Internationale wereld. Altijd leuk. Het aanmelden en betalen bij de organisatie ging prima. Vanaf 5 uur was het toernooi al begonnen. Individueel, 3 games. Hier en daar een kijkje genomen. We hoefden pas morgen in actie te komen. We hebben daar ook lekker warm gegeten. Om 7 uur was er meeting van Deaf Bowling European Club. Edwin en Micheal waren als afgevaardigden van de clubs ook aanwezig. Een meeting van anderhalf uur lang waar we hadden gesproken over diverse zaken in het belang van de Europese bowlingclubs. Een beetje langdradige overleg.  Andre ging van 8 tot 9 trainen. Annemieke, Robin en Annette gingen lekker wapperen. Rond 9 uur waren we allemaal klaar en dus weer weg, terug naar onze Hotel…. verder ging iedeeen op eigen gelegenheid wat doen en lekker slapen.

Vrijdag 19 april, prachtig zonnige weer

Micheal stond al vroeg op want hij moest al om 9 uur spelen. De rest pas om half 12. Dus we gingen op het gemak lekker ontbijten. Rond half 11 waren we aanwezig in Bowling. Tegen half 12 moesten we allen in actie komen. Drie games, daarna werd de algehele stand, dames en heren apart, opgemaakt voor de verdere wedstrijden, zowel in single als in trio. Stuttgart gebruikte een heel andere wedstrijdschema wat beetje verwarrend was maar later toch interessant bleek te zijn. In de loop van de dag moesten we allen verder bowlen, voor de plaatsing in de verliezers- en / of in de winnaarsronde. Tussendoor wat wandelen (geocaching) in de buurt, wat eten en drinken. In de loop van de avond waren we allemaal klaar en gingen we terug naar Hotel om te douchen en te slapen.

Zaterdag 20 april, zonnig weer en warm

Een aantal van ons moesten al vroeg bowlen en weer een aantal anderen pas later. In ieder geval was er weer sprake van een zeer lange dag. Er was bezoek van een aantal supporters, Gerard en Frans met hun kinderen. Ze waren ook daar om naar diverse pretparken in de buurt te gaan. Ze bleven een uurtje bij ons om weer weg te gaan. Tussendoor moesten we bowlen, tussendoor wachten of wandelen in de naburige park ( ook weer geocaching) en tussendoor lekker uiteten in de naburige restaurant. We waren pas tegen 10 uur savonds klaar, met onze mannen als echt uitgespeeld, en gingen we moe terug naar Hotel om lekker op te frissen en te gaan maffen.

Zondag 21 april, zonnig weer en warm

De vrouwen van ons moesten al vroeg uit de veren om te gaan bowlen. Oja, bij elke keer, als iemand zo vroeg moest spelen en dus gedwongen ontbijt te moeten overslaan, deed Hotel niet zo moeilijk over : kosten ontbijt werd terugbetaald! Nadat de vrouwen, de klok wees om 10 uur aan, ook uitgespeeld waren, waren we met z’n allen per metro op stap geweest naar het centrum en naar de uitzichttoren van Stuttgart. Het was heel leuk en lekker ontspannend geweest. Tegen half 7 waren we terug in Bowling vanwege buffet, dankwoord en prijzenuitreiking. Buffet was goed en ruim voldoende. Edwin als leider van onze groep sprak lovende woorden over de organisatie en gaf aan hun voorzitter cadeaus, t.w. fles schrobbeler ( typisch produkt van Tilburg) en een aantal klompjes. Hierna waren diverse clubs aan de beurt met hun dankwoorden en cadeaus. Tenslotte was er prijzenuitreiking zoals stimuleringsprijzen van de Gemeente Stuttgart, mooie trofees voor de games, geldprijzen voor de beste singles en beste trio’s. Vooral Oekrainie pakte vele prijzen. Tegen 11 uur was het helemaal klaar en gingen we nog na borrelen, voordat we per metro teruggingen naar Hotel. Het was reeds half 1 toen we gingen slapen.

Maandag 22 april, warm en zonnig

Rond kwart over 8 gingen we met z’n allen op het gemak ontbijten en uiteraard klaar maken voor de terugreis naar Holland. Tegen half 10 waren we allen op eigen gelegenheid vertrokken. In de loop van de vroege avond en late avond waren wij allemaal weer thuis aangekomen.

Het was een best zware weekend geweest maar we hebben okk goed geamuseerd. Er was sprake van saamhorigheid.