Het is bijna zover en dan maakt onze judotalent Jari Wollrabe een debuut op het internationale dovenjudo. Van 11 tot 13 oktober is Belgische plaats Brasschaat een toneel van het Europees Kampioenschap Judo voor Doven en Slechthorenden. Voor Oosterhouter Jari is het al bijna een thuiswedstrijd aangezien Brasschaat op 40 minuten rijden ligt.

Vrijdagmiddag 11 oktober vanaf half 6 is er een weging en dan wordt er bepaald in welke klasse Jari gaat judoën. Het ziet er naar uit dat Jari uit gaat komen in klasse -66. Dat betekent judoën in gewichtsklasse tussen 60,1 en 66 kilo. 8 Judoka’s uit 5 landen (2 uit Rusland, 2 uit Oekraïne, 2 uit Italië, 1 uit Turkije en 1 uit Nederland). Wordt spannend of er gejudood wordt tegen kampioen Askerov en oudgediende Mozyrov. Het blijft spannend! In welk toernooi-vorm er gespeeld worden is nog niet bekend. Zaterdag 12 oktober vanaf 10:00 uur begint het toernooi pas. Meer info: http://brasschaat2019.org/

Graag stellen wij jullie voor wie de trainer/coach is van Jari Wollrabe: Srecko Culo

Ik heet Srecko Culo en ik kom uit voormalig Joegoslavië. Sinds 1974 ben ik met Judo bezig, waar ik begonnen was bij Judoclub Bosna uit Sarajevo. Voor die judo club heb ik een aantal belangrijke titels gepakt. Hiernaast was ik ook lid van het Joegoslavisch nationaal team en tijdens de oorlog de nationale team van Bosnië en Herzegovina. Voor het laatst genoemde land was ik de eerste judoka die een World Cup medaille in Tunesië wist te bemachtigen.

Nooit eerder heb ik contact gehad met een judoka die de handicap doofheid heeft, totdat zes jaar geleden de eerste jongen  Jari Wollrabe binnen kwam. In de tussentijd heb ik begrepen, dat het over een jongen gaat die wilt leren, trainen, begrijpen en het toepassen van de geleerde stof. Destijds dacht ik al, dat er voor deze jongen een heel mooi judocarrière te wachten staat. Zo heb ik besloten om hem te ondersteunen en te volgen met zijn weg.

Jari krijgt al op 15-jarige leeftijd de kans om mee te doen met het Europees kampioenschap senioren voor dove judokas. Ik denk dat dit toernooi hem een ervaring rijker zal maken, omdat we tot nu toe nog geen toernooi hebben gedraaid in het dovencircuit. Hiermee kunnen we kijken waar we staan en zo nog beter voorbereiden op het het wereldkampioenschap dat volgend jaar gehouden zal worden.

Ik verwacht dat Jari een groei zal doormaken zowel in de Judo sport als mens.

Een doventoernooi is voor Srecko Culo heel nieuw. Zeker is dat hij hier veel ervaring gaat opdoen en daarmee Jari gaat helpen in ontwikkelingen voor komende jaren. Een proces van ontwikkeling waarbij in de toekomst er geoogst kan worden. Wilco Robben is sparringpartner voor Jari voor bij het EK.

Albert Westerhof zou ook meedoen aan het EK Judo, maar moest door hardnekkige blessure terugtrekken. Dit ook op advies van zijn trainer Wietse Swart. Beide heren zullen er ook bij zijn bij het EK Judo om voor zichzelf te analyseren in traject voor het WK Judo in Versailles, welke gehouden wordt van 14 tot 20 april 2020. Daarnaast ook Jari en Srecko aanmoedigen.

Jari Wollrabe werd in zijn traject tot het EK Judo volop gesteund door:

  • Berkenhof Employee Benefits
  • With Edgar
  • Fitworks
  • Asitah
  • HVM Glazvezeltechniek

Vanuit de KNDSB voor het EK door fondsen o.a. Fonds Gehandicaptensport en Stichting Vrienden van Effatha