Aanvankelijk zou het Europees Kampioenschap Wielrennen voor Doven en Slechthorenden eind Oktober 2020 plaatsvinden, maar door de corona pandemie uitgesteld naar eind Maart 2021. Lange tijd bleef het onduidelijk of het wel of niet door zou gaan

Door voldoende aanmeldingen en ingediende protocol heeft Turkse organisatie na overleg met EDSO een groen licht gegeven om door te laten gaan. Dit werd pas half februari bekendgemaakt. Marc Stouten heeft aangegeven te willen deelnemen. Na goede overleggen en gemaakte afspraken werd de inschrijving definitief. Wim Heemskerk, vertrouwde begeleider van Marc Stouten, moest om persoonlijke redenen afhaken om af te reizen. Gelukkig is het in korte tijd gelukt om een vervanger te vinden. Erik Coenders, geen onbekende voor Marc, toonde zich bereid om mee te gaan en Marc ondersteunen. Om te kunnen afreizen moest er heel wat geregeld worden onder andere PCR-Test binnen 3 dagen voor vertrek en een sneltest op Schiphol. Afgelopen zaterdag 20 maart vertrokken Marc en Erik zonder problemen en met negatief testresultaten richting Alanya.

9e Europees Kampioenschap Wielrennen van 23 tot 28 maart 2021 wordt gehouden in Turkse badplaats, Alanya. In 2016 nam Marc al eens deel aan EK Wielrennen in Eeklo/Brugge, België. Bij categorie Masters won Marc 2x Goud. Helaas is “Masters” weer van de kalender gehaald en wordt er alleen gericht op Eliteklasse. Marc zette nu wel voor de derde keer zijn fiets neer op Turkse bodem na Deaflympics 2017 in Samsun en WK 2019 in Gaziantep.

Marc traint samen met Spanjaarden en een Portugees

Programma ziet als volgt:

Sprint 1000m. Op dinsdag 23 maart. Eerst moet Marc op 200m een kwalificatietijd neerzetten en bij 1e 16 eindigen. Daarna gaan renners de knock-out systeem in. In het begin tot 800m gaan twee renners elkaar eerst aftasten om te zien wie als eerste gaat sprinten bij laatste 200m (of eerder).

Tijdrit 35,8km wordt op woensdag 24 maart verreden. Marc heeft ervoor gekozen niet deel te nemen aan tijdrit.

Puntenkoers 50,4km (28 ronden) wordt verreden op donderdag 25 maart. Wat is Puntenkoers? De puntenkoers is een pelotonswedstrijd die draait om tussensprints. In deze sprints kun je punten verdienen. Daarnaast kun je punten verzamelen door een ronde voorsprong te pakken. De renner met de meeste punten wint de puntenkoers.

Wegrace 106km wordt gedaan op zondag 28 maart. Parcours gaat van Alanya naar Gazipasa. Renners moeten dan 2 ronden doen voordat ze weer terug kunnen keren naar Alanya. Er moet 2 klimmetjes van 250m hoogte en stijgingspercentage 7,5%.

Website: VELODEAF – ROAD – VELODEAF – ROAD

Doel van het EK is om goede resultaten neer te zetten en in de kijker zetten over eventueel kwalificatie voor de Deaflympics 2022 in Brazilië.

De KNDSB wilt graag dank uitspreken naar sponsoren en fondsen hieronder voor hun steun aan onze wielrenploeg.