In aanloop tot het Wereldkampioenschap Atletiek kennen Elaine en Ralph geen makkelijke tijden. Eerst mochten ze door COVID-19 nergens trainen, behalve voor zichzelf. Daarnaast waren er ook geen wedstrijden. En dan kwam er nog bij dat bij Elaine een zware blessure is geconstateerd aan haar voet. Dit heeft 3 maanden geduurd voordat ze haar voet weer mag belasten voor sprint. In 3 maanden tijd en met aantal wedstrijden in laatste maand heeft ze geprobeerd op tijd terug te komen. Dat zou het wel een geval zijn.

Op dinsdag 24 augustus mocht ze bij 100m in 1e serie van 3 halve finales beginnen. Gelet op concurrenten was de verwachting dat voluit gaan niet nodig is. Dat was het geval en finishte Elaine als 2e met tijd 12.49sec en was voldoende voor de finale. Door barre weersomstandigheden met lage temperatuur van 13 graden en stevige regenbuien. Atletiekbaan stond blank. In haar sprint kwam er iets in haar hamstring en dat was geen fijn gevoel. In andere halve finales werden er tot onze verrassing snelle tijden gelopen. In 2 uur tijd is er van alles aan gedaan om klachten aan hamstring te laten verdwijnen. Goede warming-up gedaan om losser te komen. Echter, klachten bleven en dan was het tijd om de finale te sprinten. Elaine sprong heel goed en snel weg bij start, maar halverwege kreeg ze moeilijk en werd ze voorbij gestreefd door snelle Wit-Russische Zhurbenkova die verrassende tijd van 12.12sec liep en wereldtitel pakte. Turkse Akay die ook een mooie tijd van 12.21sec naar zilver heeft gelopen. Russische Filushkina werd 3e. Elaine kon niet anders dan zich tevreden stellen met 6e plaats met 12.49sec. Teleurstelling was alom want voor 6e plaats is ze niet naar Polen gekomen. Uiteindelijke conclusie was dat WK toch te vroeg is gekomen en meer tijd nodig heeft om goed op te bouwen na blessure. Positieve is dat niveau van sprintsters wel hoger is geworden en dat is alleen maar goed voor de toekomst.

Elaine 100m sprint
Elaine 100m sprint

Ralph van Houwelingen is op 24 augustus in Lublin aangekomen en hoeft alleen 5000m volgende dag doen. Waar Elaine last kreeg van slechte weersomstandigheden heeft Ralph een prima weer gekregen. Met een mooie deelnemersveld o.a. Wereldrecordhouder Symon Cherono uit Kenia en sterke Otto Kingstedt uit Zweden met snelle tijden, stond Ralph met goed gevoel aan de start. Eerste 2 ronden gingen wat betrekkelijk rustig aan met 1.13 minuten per ronde. Daarna gingen Kenianen tempo verhogen en enkele lopers o.a. Ralph gingen mee volgen. 3e ronde ging in 1.09 minuten en 4e ronde 1.08 minuten. Daarna moest Ralph afhaken want hij kreeg weer last van zijn oude blessure aan zijn voet en pees en liep beetje “mank” en moest hij koplopers laten gaan en eigen tempo lopen. In de laatste ronde werd hij voorbijgelopen door Stanovsky uit Tsjechie en eindigde Ralph als 7e met 15 minuten 25,11 seconden. Het zat er niet in door pijnklachten. Zweed Otto Kingstedt moest lange tijd strijden met 3 Kenianen, maar pakte wonderwel 3e plaats met 14 minuten 31,50 seconden. Symon Cherono was de sterkste van alle lopers met 14 minuten 25,19 seconden. Zijn landgenoot David Kipkogei pakte zilver met 14 minuten 28,71 seconden. Aanvankelijk dacht men dat het een boemelrace zou worden, maar werd gewoon een snelle race geworden. 5 lopers liepen binnen 15 minuten en dat is ook alleen maar goed nieuws.

Ralph 5000 m
Ralph 5000 m

Donderdag 26 augustus volgt 200m op het programma. Elaine had nog veel last van haar hamstring. Na telefonisch contact met haar trainster en sportfysiotherapeut moest er besloten worden of er met volle kracht gestart wordt of met techniek om spierblessure niet te forceren. Voor dat laatste is het gekozen en in serie van Elaine liep ze naar 26.15 seconden als 3e en voor 2 tijdsnelsten kwam Elaine 7 honderdsten te kort om naar finale te mogen gaan. Hiermee is halve finale ook gelijk eindstation en eindigde ze als 9e.

Het is geen WK voor Nederland geworden. Het moet wel gezegd worden dat landen o.a. Rusland, Oekraïne, Turkije, Kenia en Wit-Rusland onder COVID-19 omstandigheden gewoon doorgingen met atletiekwedstrijden waar in Nederland niet konden. Dat speelt ook een rol als we praten over missen van goede wedstrijdritme. Teleurstelling is wel enorm ondanks top 8 klasseringen. Uiteindelijk is de conclusie dat het WK te vroeg is.

Bij 2e Technische meeting is het naar voren gekomen dat volgende WK Atletiek in 2024 in Taipei, Taiwan wordt gehouden. Volgende jaar zal naar verwachting 1e WK Crosslopen in Nairobi, Kenia gedaan. Voor 2023 staat WK Indoor Atletiek gepland in Nur-Sultan te Kazachstan.

De KNDSB wilt haar fondsen hartelijk dank voor hun steun. Zonder hun was deelname niet mogelijk gemaakt.