De weergoden waren de hardlopers goedgezind. Het weer was echt prachtig. De zon scheen en er was weinig wind en de temperatuur liep maar tot 13-14 graden. Op papier een ideale weer voor de echte toppers. Helaas lieten ze het ook afweten waardoor de parcoursrecord niet verbroken werd. Keniaan Marius Kipserem werd de winnaar met 2 uur 6 minuten en 11 seconden.

Uit 17.500 deelnemers uit 86 landen halen we 6 dove hardlopers eruit die een volle aandacht verdienen voor dit verslag. Afdeling Atletiek heeft Rotterdam gekozen voor te houden van het Nederlands Kampioenschap. Plus een mogelijkheid om de limiet te halen voor Deaflympics 2017. Om 10:00 uur klonk een kanonschot en de lopers gingen richting de Erasmusbrug om zuidelijke tocht van ruim 25 kilometer te maken waarna ze weer over de Erasmusbrug gingen om richting de Kralingse bossen te lopen. Na een rondje Kralingse bossen gingen de lopers richting de bekende Coolsingel, waar toch al zo talloze toeschouwers de lopers hartverwarmend aanmoedigen richting de finish.

De marathon is met de afstand van 42, 195 kilometer een loodzware afstand. Een ware slijtageslag. Vanaf 30 kilometerpunt wacht altijd de man met de hamer. Dat ondervond Patrick Cromsigt aan den lijve. Het is de eerste marathon voor hem en de grens van zijn kunnen werd nodige opgezocht. Eenmaal overeen liep hij doodmoe maar soeverein naar de finish met een prachtige tijd van 3 uur 7 minuten en 17 seconden en bekroond zich tot Nederlands Kampioen.  Een ware toptijd voor hem als een debutant. Bovendien is het er ook eentje met gouden rand. Patrick heeft de limiet gehaald voor Deaflympics. Daarnaast verbrak hij ook een oude Nederlands Record van Ko ter Linden. In 1993 liep Ko een tijd van 3 uur 19 minuten.

Ko ter Linden kwam als 2e snelste binnen. Waar hij vorig jaar gedesillusioneerd finishte met een tijd van 4 uur 39 minuten, komt hij dit keer toch als een morele winnaar binnen met een tijd van 3 uur 44 minuten en 50 seconden. Absolute goede tijd voor 62 jarige Ko. René Hazelebach maakte ook een scherpe verbetering van zijn PR. Slechts 10 minuten werd eraf gelopen. Met een tijd van 3 uur 49 minuten en 59 seconden werd hij 3e van Nederland. Grote vooruitgang voor Ko en René is toch te danken aan goede marathontrainingen bij CAV Energie uit Barendrecht, club van Silvana Dell’Era.

Frank Veugen was nog niet helemaal beter van griepverschijnselen die hij vorige week opliep. Toch ging hij voortvarend van start dat hij halverwege nog op schema lag voor een tijd van 3 uur 35 minuten. Maar, na 25 kilometer kakte het in. Uitgeput finishte hij binnen met een tijd van 3 uur 52 minuten en 54 seconden.

SILVANABij de dames ging het tussen Silvana Dell’Era en Lizeke van der Linden. Silvana had na het NK Hardlopen in Dordrecht 2 maanden niet kunnen trainen vanwege hardnekkige voetblessure. Hierdoor had ze een achterstand op trainingen welke ze vanaf januari heeft geprobeerd in te halen. Haar doel was het halen van de limiet voor Deaflympics. Want voor een PR (3:37:41) komt Rotterdam nog iets te vroeg. Tot halverwege de tocht lag ze nog goed op schema voor een tijd van 3 uur 40 minuten. Maar, na 30 kilometer begon haar lichaam zwaar te krijgen. Die beruchte man met de hamer. Uiteindelijk heeft ze nog geprobeerd de laatste kilometers tempo op te voeren, maar het mocht niet baten. Ze finishte met een tijd van 3 uur 47 minuten en 59 seconden. 2 minuten en 59 seconden boven de limiet voor Dealfympics. Wel Nederlands Kampioene, maar voor haar was dat doel niet.

Lizeke van der Linden wilde de marathon puur alleen voor haarzelf te lopen. Vol trots finishte ze binnen met het feit dat ze de marathon heeft uitgelopen. De tijd was wel 4 uur 31 minuten en 48 seconden. Lizeke werd hartverwarmd binnengehaald door haar familiie die grote steun was voor haar. Lizeke kondigde meteen ook aan ze de laatste marathon heeft gelopen.

Quotes van de hardlopers:

Patrick: “Ik ben zo blij met een mooie tijd. Ongelooflijk een zware afstand. Ben echt kapot!”

Ko: “Ik ben echt trots op Patrick. Een waardige opvolger en dat hij mijn records weet te verbreken. Ik ben zeer tevreden over mijn tijd. Dit had ik niet verwacht!”

René: “Ik ben stuk, echt stuk! 3 uur 50 minuten was wel mijn doel. Yes!”

Frank: “Ik baal echt ervan dat het maar niet wilt lukken. Maar heb wel genoten van Rotterdamse sfeer!”

Silvana: “Ik ben niet tevreden van mijn tijd. Toch ben ik op goede weg terug. Ik ga nu focussen op de marathon van Eindhoven. Daar ga ik proberen de limiet halen”

Lizeke: “Ik heb echt heerlijk gelopen. Ben trots op dat ik heb gehaald”

tijdenGroepsfoto

Ook deden er nog 4 andere doven mee aan het evenement van de Marathon van Rotterdam. Dinie Hermens en Jan Vermeulen, beiden van DSV de Dommel, deden kwart marathon (10,55 km) aan. Dinie liep het uit in 1 uur 4 minuten en 18 seconden. Jan deed er 56 minuten en 28 seconden over. Verder deden Monique van Duijnen mee aan Business Duo Marathon en Corine Brandwijk aan Business Estafette Marathon namens Koninklijke Auris Groep.

Het was een geslaagde hardloopdag met het prachtige weer. In 2017 wordt het NK Marathon gehouden in Eindhoven . Datum is dan 8 oktober 2017.

Bron: KNDSB afdeling Atletiek