Wageningen is voor Ralph van Houwelingen “the place to be”, want hij liep in deze plaats in twee weken tijd twee nieuwe PR’s.

Op vrijdagavond 13 mei startte Ralph op de 5.000 meter op de fraaie, blauwe atletiekbaan van Pallas ’67. Aan de groep van bijna 20 deelnemers werd om 21.30 uur het startschot gegeven. Eén loper nam de benen en nam afstand van de groep en werd niet meer terug gezien.  In de groep waar Ralph liep nam niemand de kop vanwege de sterke wind met kracht 4 tot 5. Het tempo lag laag. Laag is een relatief begrip, want de eerste kilometer ging in 3.00 minuut per kilometer en de tweede kilometer ging in 3.03 minuut per kilometer. Het doel van Ralph bij deze wedstrijd was een tijd onder de 15 minuten te lopen en dat ging in dit tempo niet lukken. Voor trainer / coach Tonnie Dirks de reden om aan Ralph het signaal te geven om het tempo te verhogen. Ralph kwam hierdoor aan kop van het veld te lopen. Het risico was dat dat Ralph als haas voor de andere lopers ging fungeren en dat zij, uit de sterke wind gehouden, van Ralph zijn kopwerk zouden profiteren. Niets was minder waar, want Ralph maakte er een afvalwedstrijd van. De één naar de ander moest lossen en al snel liep Ralph solo op de baan. Met een laatste kilometer in 2.53 minuut per kilometer kwam Ralph in 14.48.61 als 2e over de finish. Een verbetering van zijn PR met 21 seconden én maar liefst 42 seconden onder de limiet voor deelname aan de Deaflympics. (de gemiddelde snelheid van Ralph tijdens deze wedstrijd was 20,2 km / per uur).

DSC_3801Ralph is tevreden.

Met deze tijd neemt Ralph de 4e beste wereldtijd in bij de Dovensport. Nationaal gezien heeft Ralph zich ook bij de Nederlandse subtop gevestigd.

Op vrijdagavond 27 mei startte Ralph op de 1.500 meter in Wageningen. Ralph startte in de eerste serie met 18 atleten onder perfecte omstandigheden. Van Tonnie Dirks mocht Ralph de eerste 2 ronden niet onder de 64 seconden lopen om te voorkomen dat Ralph zich met een te snelle start zou opblazen. Ralph hield zich perfect aan deze opdracht. Daar waar de anderen erg snel vertrokken kwam Ralph de eerste ronde door als allerlaatste van het veld in 64 seconden. Zijn tempo vasthoudend schoof hij gedurende de wedstrijd langzaam op naar voren in het veld.

DSC_37792-2Ralph schuif op in het veld

In de laatste 200 meter gingen 8 man de sprint aan, waar Ralph als 3e  eindigde in een eindtijd van 3.57.95; een verbetering van zijn PR met bijna 8 seconden. Opvallend was dat Ralph de gehele wedstrijd aan de binnenkant van de baan bleef lopen en elk gaatje pakte dat hij zag; dat deed hij zeer sterk. (de gemiddelde snelheid van Ralph tijdens deze wedstrijd was 22,8 km per uur).

DSC_3793

Eindsprint

Met deze eindtijd is Ralph ruim 4 seconden onder de limiet van de Deaflympics gekomen en neemt hij op de Nationale ranglijst een hoge positie in en heeft hij de 3e beste Wereldtijd bij Dovensport.

Van 25 t/m 27 augustus zijn de Europese Jeugdkampioenschappen voor Doven in het Duitse Karlsruhe en Ralph zal daar uitkomen op de 1.500 meter en de 5.000 meter. Als voorbereiding op deze kampioenschappen zal Ralph nog diverse baanwedstrijden lopen in Nederland en België.