Afgelopen zondag 9 juni 2019 was er een Nederlands Kampioenschap op Weg voor Amateurs, Masters (Sportklasse). Het werd gehouden in Brabantse plaatsje Lepelstraat en onder auspiciën van Wieler Federatie Nederland, waar KNWU is aangesloten. Marc Stouten. In 2016 nam Marc al deel aan NK Weg bij klasse 40-49 en daar werd hij 16e. In 2017 kon hij niet meedoen vanwege deelname aan de Deaflympics in Samsun. Vorig jaar werd hij in nieuwe klasse 50-59 weer 16e. Dat 2019 zijn jaar mocht worden, blijkt te zien aan zijn enorme doorzettingsvermogen. Bij NK Weg moest Marc 10 ronden fietsen, in totaal 67 kilometer. Volgens verslaggeving sprongen Marc en zijn mederenner in de laatste ronde weg en bleven weg. Uiteindelijk was Marc diegene die betere benen had en ging soeverein naar de finish toe. Hij kan het zelf niet geloven dat het gelukt is.

Hieronder een verslag van Brabantse Wielerfederatie:
Enkele minuten na de start van de 40+ renners was het de start van 46 man 50+, voor een wedstrijd over 10 ronden oftewel 67 km. De eerste ronde kwamen ze nog gezamenlijk over de meet, maar in de daarop volgende ronden zagen we een heel erg bedrijvige Niky Deijkers die het enkele keren alleen probeerde om toch een ontsnapping op gang te brengen. Hetzelfde deed Kees van de Sande, zijn demarrage zorgde meteen voor diverse achtervolgende groepjes. Ook John de Leeuw, Peter Fils, Tonny Berends en Theo Leenderts waren erg actief. Iedere ronde kwamen er wel weer andere renners alleen of in een klein groepje met honderd meter of meer door. Maar het peloton liet niet begaan, haalde alles weer terug, viel vervolgens weer stil en dan sprongen weer renners weg. Het bleef heel onrustig, de snelle mannen keken vooral naar elkaar en plotsklaps sprongen er twee renners in de laatste ronde weg en bleven weg: Marc Stouten en Stan Janssen waagden het erop en werden respectievelijk Nederlands Kampioen en winnaar van het zilver. Enkele seconden laten won Tonny Berends de sprint van het peloton en winnaar van het brons, voor Peter Fils, John Haast en Niky Deijkers.

Marc gaf ook een kort verslag: Start ging gelijk mis (val), gelukkig snel ‘knop’ omgedraaid, shifters rechtgebogen en met een inspanning aansluiting weten te vinden met peloton, een ontsnappinkje met 4 man opgezet na 4e ronde. De 10e en laatste ronde met nog ca 4,5km te gaan, gedemarreerd achter vluchter aan. Kreeg gelukkig niemand mee uit het peloton. Met nog ca 3km te gaan, samen richting eindstreep. Laatste 500m de sprint vroeg ingezet en ….