Het Nederlands Doven Vrouwen Futsalteam heeft in het weekend van 1 en 2 juni 2024 twee oefenwedstrijden gespeeld tegen Engeland. Deze wedstrijden vonden plaats op het prestigieuze St. George’s Park, het trainingscomplex van de FA in Engeland. Het team deed waardevolle ervaring op te door zich te meten met de Europees kampioen Engeland. De wedstrijden dienden als een belangrijke graadmeter voor het team in de aanloop naar het EK Futsal 2026 in Kroatië.

Het Doven Futsalteam is één van de Oranje Para-voetbalteams. Net als het Amputatievoetbal, Blindenvoetbal en CP-voetbal. Het team werd uitgezonden door de KNDSB (Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond) en ondersteund door de KNVB.

Moeilijke start

Nederland begon op zaterdag 1 juni veelbelovend aan de eerste oefeninterland. Isabella Tillemans zette met Oranje met een vroege openingsgoal op voorsprong. Engeland kwam echter na zeven minuten terug in de wedstrijd en uiteindelijk verloor Nederland met 5-1. Het team had moeite om de controle te behouden en liet enkele verdedigende steken vallen, wat resulteerde in vijf tegendoelpunten. Ondanks de teleurstellende uitslag bood de wedstrijd veel aanknopingspunten voor leermomenten tijdens de volgende ontmoeting.

Sterk herstel

De spelers van Nederland toonden zich een dag later snelle leerlingen. Het team speelde agressiever en zette de tegenstander onder hoge druk. De omschakelingen waren sneller en feller, wat Engeland zichtbaar verraste. Nederland nam een 1-3 voorsprong dankzij twee doelpunten van Amber Lesierse en een doelpunt van Isabella Tillemans. Helaas kon de voorsprong niet worden vastgehouden. De Engelsen kwamen in de de slotfase toch nog langszij; eindstand 3-3. Desondanks ging het team met een goed gevoel naar huis.

EK Futsal 2026 in Kroatië

Assistent-bondscoach Frouke van Winsum blikt terug op een geslaagd weekend: ‘De inzet en mentaliteit van het team waren indrukwekkend, en er was veel potentieel en doorzettingsvermogen te zien. Ondanks de goede prestatie zijn er nog genoeg verbeterpunten waar het team aan moet werken om het spel naar een hoger niveau te tillen, met het vizier op het EK Futsal 2026 in Kroatië’.

Het Doven Futsal team wordt ondersteund door een bijdrage van de Zwaluwen Jeugd Actie. De Zwaluwen Jeugd Actie steunt het Passend Voetbal.

Bron: KNVB