Op zondag 12 februari heeft Ralph van Houwelingen een uitstekende wedstrijd gelopen tijdens de Nederlandse kampioenschappen op de weg over 10 km in het Noord-Hollandse Schoorl. Ralph eindigde als 13e Nederlander in dit kampioenschap waarbij de gehele Nederlandse top aanwezig was. Ralph zijn eindtijd van bruto 30.30 was een verbetering van zijn PR met bijna 2 minuten en een verbetering met 35 seconden van het wereldrecord dat sinds 2006 op naam staat van de Rus Vladislav Yakubovsku.

Concentratie voor de start.

Als genodigde loper van de organisatie nam Ralph de zaterdag voor de wedstrijd intrek in een vakantiehuis met andere genodigde lopers. Deze locatie was op korte loopafstand van start en finish, dus ideaal gesitueerd. Zaterdagmiddag en zondagochtend vielen er grote pakken sneeuw in Schoorl, maar de organisatie wist het parkoers geheel sneeuwvrij te maken. Onder haast ideale omstandigheden startte Ralph om 14.30 uur vanaf de 2e rij aan zijn wedstrijd. Van trainer Tonnie Dirks had Ralph het advies gekregen om snel te starten en proberen het 5 km punt rond de 15 minuten door te komen. Ralph zijn start was uitstekend en hij nam al snel plaats op de ongeveer 20e plaats in het deelnemersveld. Ralph kwam de 5 km door in 14.53. Nog nooit was Ralph zo snel over deze afstand op de weg.

In het tweede gedeelte van de wedstrijd, vanaf ongeveer 7 km, nam de vermoeidheid toe, maar Ralph kon de aansluiting behouden in het groepje waar hij deel van uitmaakte. Ralph bleef ruim onder het schema van het wereldrecord lopen. Bij het uitkomen in de finishstraat zag Ralph aan de tijdklok dat hij het Wereldrecord ging verbeteren en zijn Persoonlijke record ging verpulveren. Zijn pure emotie en blijdschap zijn prachtig vastgelegd door de fotografe Marije Wever.

De organisatie was vooraf geïnformeerd dat Ralph een poging ging doen om het wereldrecord te verbeteren, omdat voor goedkeuring van het wereldrecord certificaten en handtekeningen van o.a. wedstrijdleider en parkoersopmeter benodigd zijn. Dit had tot gevolg dat de microfonisten tijdens de wedstrijd veel aandacht besteedde aan Ralph zijn wedstrijd. Na afloop van de wedstrijd heeft Ralph veel reacties ontvangen en is er veel aandacht besteed in de kranten en internet (o.a. Losse Veter, Runnersweb) aan zijn gelopen wereldrecord. Goede promotie voor de dovensport. Ralph zijn volgende wedstrijd is het NK Cross op zondag 5 maart in het Amsterdamse Bos.