Afgelopen zondag 18 juni in Amersfoort vond er een NK 10 kilometer plaats. Het was een prachtig en zonnige weer, maar tikkeltje te heet. Eerst werd alle lopers verwelkomt op een afgesproken plek Zandfoort aan de Eem. De Eemplein is de plek waar gestart en gefinisht wordt. Voor 10 kilometer moest er 1 rondje afgelegd worden. Wegens verwachte hitte is er een extra drinkpost geplaatst, in plaats van 2 staan er 3 posten.

7 heren en 5 dames namen voor de KNDSB deel aan het NK. 12 lopers behoren tot bijna 1500 deelnemers, wat met recht een redelijke groot aantal deelnemers voor deze afstand. De start werd geklonken met een de Amersfoortse kanon, hoewel dit paar liet afweten waardoor de deelnemers extra langer in de zon moesten staan. Na de start vloog Patrick Cromsigt als een speer weg. Frank Veugen en Arno Mulder probeerden nog bij te houden, maar dat was niet vol te houden. Robert Markus volgt samen met Jan Vermeulen op hun eigen manier net als Ronald van Breevoort en Jeroen Jansen. Silvana Dell’Era mocht van haar trainer niet voluit gaan en liep dus met een opdracht bij 10 kilometer. Ze is in de voorbereiding voor de Deaflympics waar ze uitkomt op de onderdeel Marathon. 4 dames namen een uitdaging aan om Silvana bij te blijven en proberen te verslaan. Uiteindelijk moest Yvette en Dinie al snel lossen. Lizeke en Lilian bleven wel volgen maar op enig afstand.

Tot grote verrassing was dat Patrick als 3e van alle deelnemers binnenkwam met een sterke tijd van 36 minuten en 52 seconden. Hiermee prolongeert hij zijn titel. Hierna moest er bijna 10 minuten gewacht worden op wie de tweede wordt. Frank Veugen werd 2e met een tijd van 45 minuten en 13 seconden. Arno Mulder kwam 10 tellen later aan. Het was op dat moment heel erg warm want iedereen zweet zich te pletter. Robert kwam als 4e binnen met 49 minuten en 13 seconden. Vlak na Robert kwam Silvana Dell’Era binnen met 50 minuten en 17 seconden. 50 minuten was de opdracht van haar trainer, niet harder en niet langzamer. Ze prolongeert wederom haar titel. Jan Vermeulen kwam voor de heren als 5e binnen, met 53 minuten en 11 seconden. Vermoeiend kwam Lizeke binnen als 2e met een mooie cijfers van 4 keer 5, 55 minuten en 55 seconden. 3e plaats ging verrassend naar Lilian Schouten die niet veel later na Lizeke binnenkwam, 57 minuten en 15 seconden. In de achterhoede sluit volgende lopers de rijen: Yvette Lentink als 4e dame met 1 uur 7 minuten en 30 seconden, Ronald van Breevoort als 6e heer, Dinie Hermens als 5e dame. Jeroen Jansen sloot de rij als 7e heer met een tijd van 1 uur 11 minuten en 7 seconden.
Prijsuitreiking werd gedaan in vorm van kadobonnen. Afdeling Atletiek hoopt volgende jaar met meer deelnemers elders in Nederland. Amersfoort was een mooie plek om te lopen en de moeite waard om een leuke plaats te zoeken voor de volgende NK 10 kilometer. Sfeer is ontzettend belangrijk, zo ook te zien op groepsfoto.

Bron: KNDSB afdeling Atletiek