Na een welverdiende rust van Deaflympics 2017 en succesvol afronden van de MBO-studie heeft Elaine den Exter een nieuw plan en een nieuw route uitgestippeld. Met een stap naar de hogeschool in Leiden voor een studie op Bachelor Fysiotherapie mocht Elaine zich gelukkig prijzen om gebruik te mogen maken van topsportfaciliteiten. Daarnaast ook van trainer gewisseld. Nieuwe stappen hebben vooralsnog zijn vruchten afgeworpen.

Afgelopen zomer in Zurich behaalde ze, historisch gezien voor Nederland, een Europees Record op 100m sprint. Oude record stond sinds 2013 op naam van Russin Marina Grishina. Bij Deaflympics 2013 liept ze naar 12,18 seconden. Elaine den Exter snoepte tot haar grote verrassing 1/100 seconde ervan af! Tijdens het internationale evenement in Zurich liep ze naar 12,17 seconden. Alle gegevens werden goed verzameld en opgestuurd naar EDSO. Nog nooit heeft een Nederlander een Europees Record op sprintonderdelen. De KNDSB is ontzettend trots op bijzondere prestatie van Elaine.

Progressielijn wordt steeds doorgetrokken, nu Elaine in de Indoorseizoen is beland. Met het oog op deelname aan het Wereldkampioenschap Indoor Atletiek in Tallinn, Estland, is onze sprintster meer gerichter gaan trainen en vooral op kracht. Persoonlijk Record op 60m sprint sneuvelt elke keer. Lange tijd bleef ze boven 8 seconden tot eind 2018. Toen ging ineens sneller dan 8 seconden. 7,94 en 7,93. Dit jaar ging ze zelfs naar 7,90 en staat ze nu op 7,88 seconden. Dat heeft een snelheid van 27,4 kilometer per uur!!!! Dafne Schippers heeft 7,00 op haar PR-lijst staan en dat heeft een snelheid van 30,8 kilometer per uur.

De KNDSB denkt dat Elaine goede kansen maakt op het WK Indoor Atletiek, want in vergelijking met het EK Indoor Atletiek 2018 in Wit-Russische plaats Gomel, liep een kampioene in een tijd van 7,95 seconden. Elaine kon niet meedoen wegens studie-omstandigheden. Het Wereldkampioenschap Indoor Atletiek wordt gehouden van 14 tot 17 maart in Estse plaats Tallinn. De onderdeel 60m sprint staat op 16 en 17 maart op het programma.