Elaine den Exter heeft haar gouden medaille op 100m gepakt na een zinderende finale met een ware fotofinish. Met slechts 1/100 versloeg ze haar Belgische tegenstander Flore Stappers, die wederom een zilveren medaille pakt. Russin Alena Filiushkina pakte verrassend brons.

Na een autorit van 2,5 uur van Rotterdam naar Bochum op zondag 21 juli kon er gelijk geïnspecteerd worden in het Lohrheidestadion van Bochum. Testen en aanvoelen van de baan is een onderdeel van Elaine’s routine.  Maandag 22 juli is de dag dat het moet gebeuren. Het gedroomde Europees Goud op 100m. Met een Europees Record van 12.01s is Elaine torenhoge favoriete en dat brengt natuurlijk een spanning mee van hoge verwachtingen.

Om 13:50 uur moest er eerst halve finale gelopen worden. Beste 2 van series en 2 tijdsnelsten mogen naar de finale. Na indeling volgens IAAF reglement kwam Elaine terecht in serie 3 en op papier minder snelle serie in vergelijking met 1e serie waar Flore Stappers uit België is ingedeeld. 4 jaar geleden in Bydgoszcz werd Flore 2e op 100m sprint. Daarmee is ze een serieuze tegenstander van Elaine.  In 1e serie moest Flore meteen voluit gaan en spurtte naar een Europees Kampioenschapsrecord, 12.23s. Oude stond op 12.30s van Russin Marina Grishina. Uiteraard ging Flore als 1e van haar serie naar de finale. Elaine startte in 3e serie en hoeft in principe niet in te spannen als ze maar bij 1e 2 is om te finishen en dat deed ze ook met een tijd van 12.62s. Oekraïense Shapoval ging als 2e door.

Na een openingsceremonie, waar Elaine verstek moet laten gaan om te kunnen voorbereiden op de finale. Het moment van de dag… de finale!!! Elaine vanuit startblok 3 tussen 2 Russinnen in. Belgische Flore Stappers vanuit startblok 6. Helaas was de organisatie beetje knullig geweest om tijdens moment suprême de sprinters even uit de concentratie te halen om nog eens uit te leggen over hoe start werkt. Daarna was het tijd om te sprinten. Na een startschot kwam Elaine goed uit de blokken. De eerste stappen zijn de belangrijkste voor overgang naar middendeel en vanuit deze deel moet een flow ingezet worden tot de finish. Daar ging het juist een beetje mis bij Elaine en bij Flore liep het wel en kwam angstvallig dichterbij. Zo spannend was het dat niemand goed kon zien wie de eerste is. Dankzij fotofinish en elektronische tijdswaarneming gaf meteen een uitslag. Elaine den Exter – 12.29s, Flore Stappers – 12.30s, Alena Filiushkina 12.45s. Ongelooflijk spannendste finale ooit!!!

Nadat teammanager Arjen Hoogerwerf signaal gaf dat Elaine 1e is geworden, kon ze meteen in de lucht juichen. Goud is binnen. Wel geeft Elaine aan dat de race niet haar beste is, maar dat ze wel ontzettend blij is met een goede comeback van Flore Stappers en verheugt zich erop toekomstige battles der Lage Landen.

Liesbeth Oud was de laatste atlete die Europees goud heeft gepakt. In 1999 bij EK Atletiek in Piraeus, Griekenland heeft ze goud veroverd op 400m horden en 800m.

Elaine komt donderdag 25 juli weer in actie voor 200m. Dan moet ze zich zien kwalificeren voor de finale die op vrijdag 26 juli om 16:00 uur wordt gehouden. Flore Stappers is op deze onderdeel een favoriete.

Bron: KNDSB Atletiek