Na een gouden race van 100m afgelopen maandag 22 juli stond er nog 1 onderdeel op het programma. 200m sprint is een onderdeel waar andere specialisme bij komt kijken. Namelijk looptechniek voor een bocht naar een rechte stuk. Specialiteit van Elaine is een korte sprint op rechte stuk. Toch heeft ze goed ontwikkeld op 200m gezien een goede PR-verbetering van 25.92s naar 25.48s ten tijde van een wedstrijd in Tokio. Door deze progressie maakt het mogelijk spannend omdat er ook meerdere loopsters die zulke tijden kunnen lopen.

Donderdag 25 juli was eerst een kwalificatie voor de finale. Daarin moest Elaine al snel opnemen tegen sterkere loopsters Russische Alena Filiushkina, Turkse Aysun Akay en Oekraïense Yulia Shapoval. Onder verzengende hitte vloog Elaine als 2e over de finish en plaatste ze zich gelijk voor de finale met de tijd van 25.51s. Flore Stappers liep in andere serie de snelste tijd en maakte haar meteen tot een topfavoriete voor de titel.

Vrijdag 26 juli was de dag van de finale. Het was wederom zeer heet in Bochum. Rond 38 graden!!! Indeling werd bekendgemaakt. Elaine startte vanuit baan 4, favoriete Flore Stappers in baan 3. Dit maakt het juist lastiger omdat je dan niet naar de loopster toe kan lopen in tegenstelling tot Flore Stappers die wel naar Elaine kon lopen. Na een goede start en scherpe bochttechniek kwam Elaine als eerste uit de bocht en liep nog stukje voor en was het vooral doorbijten tot de finish. Flore Stappers heeft van deze moment goed gebruik gemaakt om naar Elaine toe te lopen en zodoende in flow kwam waarna ze als 1e over de finish kwam met een scherpe tijd van 25.29s. Russische Ksenia Golovina, onttroonde titelverdedigster, liep in baan 2 en kon ook al naar Elaine toe lopen waarna echt spannend werd. Ze kwam als 2e over de finish met 25.50s en Elaine als 3e met 25.54s.

Met een bronzen medaille kan Elaine mooi terugkijken op haar prachtige atletiekjaar 2019. Een Wereldtitel bij WK Indoor Atletiek in Tallinn op 60m sprint en een Europees Titel op 100m bij EK Atletiek in Bochum. Naast deze titels ook 2x Wereldrecords en 5x Europees Records verbroken.

Volgende jaar is er een WK Atletiek. Waar dat is, is nog niet bekend! Eerst werd er gesproken over dat het in Brazilië wordt gehouden. Maar, na laatste TD-meeting (vrijdagavond 26 juli) schijnt dat Polen het gaat overnemen en dat het in Lublin of Krakau wordt gehouden. Hierover volgt nog een bericht. EK Atletiek 2023 wordt naar alle waarschijnlijkheid gehouden in Minsk, Wit-Rusland.