Ons bereikt een droevig bericht vanuit De Gelderhorst dat Erelid van de KNDSB Henri Zwaal op zijn ruim 91-jarige leeftijd is overleden. Hij was door jarenlange betrokkenheid zowel in de afdeling zwemmen/waterpolo als binnen het bestuur vrij bekende figuur in de Dovensportwereld.

In de Tweede Wereldoorlog (1943) kwam hij met zijn vriend Serrie Kamerling bij Rotterdamse Doven Zwem Club voor zwemmen en later waterpolo. Een paar jaren later was hij ook actief in de voetbalclub OLDI in Rotterdam. Was vrij fanatiek in de sportgebeuren, zodoende hij als sporter drie keer is geselecteerd voor Deaflympics. De eerste was 1953 in Brussel, welk hij als rechtsbuiten heeft gespeeld. De tweede en derde als keeper van waterpolo-zevental met zilveren medaille, helaas in de finales allebei verloren van Hongaren. Ondanks deze verlies had hij daarna jarenlang goede contacten met Hongaarse waterpoloteam, o.a. Ivan Vasak, Bela Panyi e.d.

In 1961 is hij door start van de nieuwe periode van de KNDSB met nieuwe generatie van de bestuurders o.a. Cor Scheepstra, Rudi van Perlstein, Freek Wijkhuisen toegevoegd als bestuurslid voor afdeling zwemmen. In ruim 25 jaar was hij –samen met Serrie Kamerling- de boegbeeld van de zwemmen en waterpolo. Zwaal regelt de bestuurs- en organisatorische zaken en Kamerling voor trainingen en de wedstrijdbesprekingen. Ze waren voor zowel nationaal als internationaal bekende duo.  Ze hebben elkaar van jongsaf goed gekend, zodoende ze elkaar met sterke en zwakke punten kunnen aanvullen. In deze periode was de Nederlandse zwemploeg ook erg succesvol in de internationale wedstrijden. Hij was na sportieve deelname in de periode van 1965 t/m 1985 ook zes keer aanwezig op Deaflympics als leider van zwem- en/of waterpoloploeg. Door deze is hij op de 50-jarige jubileum KNDSB in 1976 samen met aantal mensen Erelidmaatschap verstrekt.

Zijn leiderschap met natuurlijke uitstraling was gewaardeerd door veel zwemmers/-sters. Hoewel hij niet zo groot is, was hij op bepaalde manier aanwezig op de wedstrijden, vergaderingen e.d., met zijn humor, gezellige babbeltjes, rechtvaardige kijk op de zaken. In deze periode was hij ook vrij bekend als starter voor de zwemwedstrijden. Met zijn bepaalde houding en uitstraling had hij sfeer van deze wedstrijden voor een belangrijke deel bepaald. Het naam-gebaar “Zwaal”, die overeen komt met GLIMLACH, is niet zomaar gegeven aan hem.

Na deze mooie periode is hij overgestapt naar de Stichting Welzijn Doven Rotterdam e.o., vanuit deze kant was hij ook nauw betrokken geweest bij de organisatie van de WK Schaken 1996 in Rotterdam. In de afgelopen jaren was hij regelmatig op de ALV van de KNDSB en hij had belangstelling voor deze ontwikkelingen.

Door zijn jarenlange inzet op verschillende fronten, waarvan KNDSB, was hij tijdens de Nederlandse Ouderendag voor doven in 2009 geridderd. KNDSB zal hem wel als markante sportman/-bestuurder missen en wenst Corrie, Henri jr., Alice en verdere familie sterkte toe. We zullen hem nooit vergeten.

– Benny Elferink –