Onlangs bereikt ons een triest bericht dat Elisabeth “Bep” Chilton-Swaak op 3 april is overleden. Ze bereikte respectabele leeftijd van 88 jaar, toch kwam haar overlijden geheel onverwachts

Bep Chilton-Swaak

Schaken is altijd haar grootste passie geweest. Ruim 70 jaar met hart en ziel gedaan en daarmee ook lange tijd verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond. In haar jonge jaren schaakte ze bij Voorburgse Doven Schaakclub VODOPI. Nadat VODOPI in 1992 is opgeheven ging ze met haar man Ary de Bruyn, in vroege jaren Nederlandse sterkste schaker, een overstap maken naar Rotterdamse Doven Schaakclub Maasstad 1987.

Ondanks overlijden van haar man in 1994 deed ze mee aan Wereldkampioenschap Schaken voor Doven en Slechthorenden in Rotterdam. Dat was in 1996 en had het ook een primeur. Voor het eerst stond damesklasse op het programma. 40 jaar lang was het alleen maar heren. Bep nam namens Nederland deel en eindigde als 7e van 9 dames. Door SWeDoRo gehuldigd als Sportvrouw van het Jaar.

WK Schaken 1996. Bep draagt een bord

In 2002 hertrouwde ze met dove schaker uit Engeland, Michael Chilton. Ze bleef tot aan het eind van haar leven schaken en ook bij Maasstad 1987. In 2019 nam ze deel aan Gerrit Westerveld Memoriaal. Op foto zie je haar schaken tegen ICCD Grootmeester Sergej Salov uit Duitsland.

Bep Chilton-Swaak tegen Sergej Salov

KNDSB is Bep Chilton-Swaak zeer dankbaar voor haar inzet in schaaksport en goed voorbeeld voor de dames. Een Dame op het schaakbord! Het damegambiet is gezet voor toekomstige vrouwelijke talenten. Gedachten gaan uit naar haar nabestaanden en haar laatste club Maasstad 1987.