COVID-19

Sport heeft over heel 2021 flink wat te lijden door COVID-19 maatregelen. Ook de Dovensport. Nationale competities kwamen er niet tot aan de zomer 2021. Vervolgens zijn sporttakken Voetbal, Volleybal en Schaken overgegaan naar reguliere sportbonden resp. KNVB, Nevobo en KNSB.

Deaflympics 2021 uitgesteld naar 2022

Braziliaanse gaststad Caxias do Sul heeft besloten om Deaflympics uit te stellen van december 2021 naar mei 2022. Dit vanwege onzekerheden rond COVID-19 pandemie.

HOME – 24th Summer Deaflympics (deaflympics2021.com)

EK Wielrennen – 23-28 Maart 2021

1 van weinige sporttakken dat vroeg wel doorging is EK Wielrennen. Met heel veel moeite is onze wielrenner Marc Stouten samen met Erik Coenders afgereisd naar Turkse badplaats Alanya. Marc deed mee op 3 onderdelen: 1000m Sprint, 106km Wegrace en Puntenkoers. Op 1000m Sprint kwalificeerde Marc als 8e maar verloor in kwartfinale van Ivan Makarow uit Rusland en eindigde als 9e. Bij Puntenkoers, Marc’s favoriete onderdeel, moest er in totaal 50km in rondes gefietst om punten te pakken. Marc werd 4e. Wegrace van 106km was een afsluiting van EK Wielrennen. Een zware parcours waarbij 2 keer geklommen moeten worden. 4 renners, waarvan 3 uit Rusland, gingen al vroeg weg en rest Marc met de peloton om te strijden voor 5e plaats. Uiteindelijk ging 4e Rus weg voor 5e plaats en sprintte Marc voor 6e plek en eindigde uiteindelijk als 8e. In totaal 2 uur 49 minuten gefietst.

WK Atletiek – 23-28 Augustus 2021

Onze atleten Elaine den Exter en Ralph van Houwelingen namen deel aan WK Atletiek in Lublin te Polen. Elaine ging als sprintster voor 100m en 200m. Ralph als hardloper voor 5000m. Resultaten waren wel goed maar niet de verwachting. Elaine eindigde op 100m als 6e en op 200m als 9e. Ralph eindigde als 7e op 5000m.

Geen successen op het Wereldkampioenschap Atletiek | KNDSB

Elaine (geheel links – 6e op 100m)

Ralph op 5000m

Deaflympics Kwalificatiewedstrijden Nederlands Doven Elftal

Om te kwalificeren voor Deaflympics moest Nederlands Doven Elftal tweeluik spelen tegen Duitsland. Het team speelde eerst uit in Duisburg waar helaas met 3-0 werd verloren. Nieuwe kans volgt op 18 september in Vlijmen. Het was een zeer sfeervolle met veel toeschouwers en een spannende wedstrijd die pas diep in blessuretijd gelijk werd gespeeld. Geen directe kwalificatie maar wel een play off uit en tegen Zweden. Via deze omweg wist het team zich te kwalificeren voor Deaflympics na 1-2 winst op Zweden. NDE was in 2005 voor het laatst op Deaflympische eindtoernooi.

1e Deaflympics kwalificatie uit en tegen Duitsland
Play Off uit en tegen Zweden

EK Schaken – 18-22 Oktober 2021

Amsterdamse Doven Schaakclub Tot Ons Genoegen bestaat dit jaar 100 jaar en heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om iets internationaals te organiseren. Met grote steun van vrijwilligers heeft TOG EK Schaken voor Clubs/Individueel georganiseerd. Meer dan 100 schakers uit heel Europa kwamen naar Amsterdam. Bij EK Clubs eindigde TOG als 4e en Maasstad 1987 als 7e. Individueel bij junioren eindigde Gerrit Eilering (TOG) als 9e. Bij Senioren werd Arie Langedoen (Maasstad) 5e

Official Results ICCD European Deaf Chess Championships, 18-22 October 2021 Amsterdam, The Netherlands – The International Chess Committee of the Deaf (chessdeaf.org)

Openingswedstrijd EK Schaken
GSBV Halle uit Duitsland werd Europees Clubkampioen

WK Judo – 27-30 Oktober 2021

Albert Westerhof en Jari Wollrabe hebben deelgenomen aan het WK Judo in Versailles te Frankrijk.

Albert deed mee in gewichtsklasse -60kg. In zijn eerste partij tegen Kazak Altibek verloor hij na golden score en verwezen naar herkansing. Onnodige nederlaag. In de herkansing herpakte Albert tegen Fransman Dussuyer en won al na 22 seconden met ippon. In de halve finale met stevige partij gewonnen van Oekrainer Kostenko. In de finale herkansing tegen Duitser Daniel Scheller die ruim 9 minuten heeft geduurd. Met waza-ari als golden score beeindigde Albert de wedstrijd en mocht hij bronzen medaille ophalen.

Jari Wollrabe kwam uit in gewichtsklasse -81kg. In tweede ronde kon Jari gelijk door naar kwartfinale doordat Algerijn Malek niet kwam opdagen. In de kwartfinale tegen zeer ervaren en groot judoka Cyril Jonard uit Frankrijk bood Jari een goed maar moeilijke partij. Uiteindelijk verslagen op ippon en verwezen naar herkansing. In herkansing won hij van Japanner Kinoshita maar verloor in de halve finale herkansing van Kazak Tugelbayev. Jari eindigde als 7e

Herkansing Finale Albert (Wit) tegen Duitser Scheller

Jari (blauw) wint op ippon van Japanner Kinoshita

Algemene Ledenvergadering KNDSB 5 november 2021

Eerste fysieke bijeenkomst van de ledenvergadering sinds november 2019. Het werd gehouden in een prachtige statenzaal van het provinciehuis van Utrecht. Nieuwe statuten werd goedgekeurd en daarmee gaat de KNDSB per 1 januari 2022 een nieuwe fase in.

WK Kortebaan Zwemmen – 15-20 November 2021

Eerste WK Kortebaan Zwemmen werd gehouden in Gliwice te Polen. Twee talentvolle zwemmers Kevin Lucas (18) en Bart de Bruijn (21) namen onder begeleiding van Ilona Koller deel aan het WK. Kevin had ingeschreven op 10 afstanden en zwom 14 keer, waarvan 4 finales. Beste prestaties zijn twee keer 6e plaatsen (200m schoolslag en 400m wisselslag) en verbrak 3 keer Nederlands Records en zwom 13 persoonlijk records. Bart de Bruijn had ingeschreven op 6 afstanden en pakte 5 persoonlijk records. Bart miste net een finale op 200m schoolslag. Geslaagde toernooi voor deze talenten.

Kevin Lucas
Nederlands Zwemploeg (vlnr: Bart de Bruijn, Ilona Koller en Kevin Lucas)

ICSD Buitengewone Congres – 28/29 November 2021

Voorzitter Boris Pavloff woonde het congres bij. Bijna 22 uur werd er in totaal vergaderd. Veel belangrijke stukken zijn goedgekeurd en er is een nieuw bestuur met mandaat voor 1 jaar. Gustavo Perazzolo werd gekozen als President. Verder blijft Deaflympics definitief in Caxias do Sul nadat Rio de Janeiro haar kandidatuur heeft ingetrokken. 24e Deaflympics gaat van start op 1 mei en eindigt op 15 mei.

Nieuw gekozen ICSD bestuur

Vriendschappelijke Toernooi Zaalvoetbal Vrouwenteam – 17-19 December 2021

Vrouwenteam nam deel aan vriendschappelijke toernooi in Gothenburg te Zweden. Het zou eerst 4 landen toernooi worden, maar Finland trok op het laatst terug. Nederland speelde eerst tegen Zweden en daarna tegen Duitsland. Tegen Zweden werd er 1-3 verloren. Duitsland was ook te sterk met 8-5. Vrouwenteam met talenten gaat zich voorbereiden op EK Zaalvoetbal 2022 die in Italië wordt gehouden.

Het bestuur wenst iedereen een fijne jaarwisseling en dat 2022 een mooi, sportief en gezond jaar mag worden.