In het kader van herinrichting ledenadministratie dienen we gegevens van onze leden te herbevestigen. Jeanne Mehlum-Kamerling is onze Lid van Verdienste maar er was geen directe contactadres. Na contact te hebben gelegd met haar zoon Con Mehlum kregen we een triest bericht mee dat zijn moeder Jeanne Mehlum-Kamerling op 1 augustus 2020 rustig en vredig is heengegaan. Ze werd 93 jaar.

Op 15 april 1927 zag Adriana Kamerling het levenslicht in Rotterdam Hillegersberg. Ze was oudere zus van grote Servaas Kamerling. In jonge jaren werd Adriana vaak Sjanie genoemd. Later Jeanne. Ze was net als haar broer echt dol op water en zwom veel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze in 1943 lid van Rotterdamse Doven Zwem Club. Dat ze een talent had was niet onopgemerkt gebleven. In 1947 nam ze namens Nederland voor het eerst deel aan internationale zwemtoernooi in Kopenhagen. Daar zwom ze een wereldrecord op 100m Rugslag. Oude record (1935) was nog in handen van Wilhelmina Dronkers-Jansen. 2 jaar later deed ze mee aan 6e Deaflympics (toen heette het Internationale Stille Spelen) en was ze van partij op 3 individuele zwemafstanden en deed mee met estafette.

Erg succesvol was ze zeker! Op afstanden 100m Vrijeslag, 200m Vrijeslag en 100m Rugslag werd ze 1e. 3 Gouden Medailles!!! Daarnaast pakte ze een zilver bij estafette. Met 3 Deaflympics records en in totaal 6 Wereldrecords werd ze door KNDSB benoemd als Lid van Verdienste.

Deaflympische medailles 1949 plus eremedaille voor WR

Haar zwemcarrière heeft helaas niet lang geduurd, want in 1950 ging ze in Rotterdam trouwen met Noorse Deaflympier Einar Emil Mehlum waarna ze naar Noorwegen verhuisde. Met Einar Emil kregen ze 3 kinderen (Lia, Per Servaas en Con).

Geregeld kwam ze graag naar Nederland om haar broer en de familie op te zoeken. En als het kan, ging ze altijd bij trainingen van Rotterdamse Doven Zwem Club kijken. Door RDZC werd ze benoemd tot Erelid en bleef trouw verbonden tot eind 2019, 76 jaar lang!!! Wegens goede herinnering aan Kopenhagen was ze ook aanwezig bij 18e Deaflympics die toen ook in Kopenhagen werd gehouden. Uiteraard was ze bij zwemwedstrijden en ging toen ook poseren met zwemsters uit Nederland.

Van links naar rechts: Gerda Bouw, Monica Versluis, Jeanne Mehlum-kamerling, Ilona Koller en Ilse van den Berg

Benny Elferink van het Gebarencentrum vult graag wat aan over Jeanne. In 1978 is de groep van ca 35 á 40 personen uit de dovengemeenschap voor het Vormingswerk voor doven op studiereis geweest naar Noorwegen. Daar is deze groep op bezoek of in gesprek geweest met Jeanne, die toen docente was voor de gebarencurusssen. Vooral Martie Koolhof was geïnspireerd door haar dat horende mensen gebaren(-taal) willen leren, vooral dat Jeanne in de jeugdjaren -in tegenstelling tot haar broer Serrie- nogal voorstander van de orale methode was. Zij is samen met o.a. Harm de Vries, Bea Visser na deze studiereis aan de slag gegaan voor de gebaren(-taal) cursussen.

Het bestuur van de KNDSB is in gedachten bij de familie en zal Jeanne vooral herinnerd worden  als een bijzondere sportvrouw

Met dank aan Con Mehlum, Benny Elferink en Corine den Besten