Ons bereikt een droevig bericht vanuit De Gelderhorst dat oud-lid van de KNDSB Martien Dortland is overleden. Hij was vooral bekend bij zwemmen en waterpolo. Op 1 april 1961 klopte hij als 15-jarige nieuweling aan bij Rotterdamse Doven Zwem Club. Servaas Kamerling en Henri Zwaal hadden zich ontfermd over hem en door deze heren had hij zich als laatbloeier ontwikkeld tot een groot sportman en nam deel aan 6 Deaflympics (1965, 1973, 1977, 1981, 1985 en 1993). Van 1964 tot 1980 werd Martien geselecteerd voor de Nederlandse zwemploeg. Bij officieuze EK Zwemmen 1975 in Hongaarse Kaposvar behaalde hij een zilveren medaille bij estafette 4x100m wisselslag. Martien had een opvallende robuuste figuur wat hem geschikt maakt voor waterpolo en kwam in 1963 bij het waterpoloteam en speelde verschillende internationale toernooien. Pas bij Deaflympics 1977 in Boekarest kon Martien eindelijk een echte waterpolowedstrijd spelen op officiële internationale toernooi. Laatste keer dat waterpolo op Deaflympische programma stond was in 1961. Het team o.a. met zijn mentor Servaas Kamerling, die tevens laatste toernooi heeft gespeeld, eindigde op 4e plaats. Martien zelf nam in 1993 afscheid als waterpoloër. Al verliep dat op zeer ongelukkige wijze. Op de Deaflympics 1993 in Bulgaarse stad Sofia brak Martien voor het eerst in zijn waterpolo carrière zijn neus tijdens een training met voorbereiding op een wedstrijd tegen Italië en moest het toernooi voortijdig verlaten.

Van 1990 tot 1995 was hij de ploegleider van het Nederlandse waterpoloteam en kende mooie tijden in 1994 en 1995. Bij het EK 1994 in Boedapest pakte het team een gouden medaille (zie foto) en bij het WK 1995 in Brugge werd het team 2e. Het waren voor hem de meest memorabele momenten in zijn functie als ploegleider. Jaren erna stond hij ook altijd klaar om te helpen bij het Nederlandse waterpoloteam.

(Foto: EK Waterpolo 1994 – Gouden Waterpoloteam – Trotse Martien hurkend in trainingspak)

Al  bijna 60 jaar was Martien als lid trouw verbonden aan RDZC. Hij gaf vele zwem- en waterpolotrainingen te geven. En ook zitting genomen in het bestuur als voorzitter (1991-1994) en secretaris (1971-1978 en 1982). Bijzondere aan hem was hij de eerste en enige doof persoon ooit die hoofdtrainer is geweest van een horende zwemvereniging. Bij RZ&PC Rijnmond in Rotterdam heeft hij meer dan 10 jaar trainingen gegeven en deed coaching bij zwemwedstrijden.  Velen doven en slechthorenden gingen toen bij hem trainen bij horende zwemvereniging. Als waterpoloër van RDZC was hij voor vele tegenstanders 1 van de moeilijkste speler om tegen te spelen. Zijn postuur en kracht waren intimiderend. Echte waterpolodier!

de complete staf NL-ploeg Deaflympics 1993 in Sofia. Middelste rij helemaal rechts: Martien

Wegens grote inzet voor RDZC werd hij in 1982 benoemd tot Erelid. Bij de KNDSB werd hij geëerd als  Lid van Verdienste van afdeling Zwemmen/Waterpolo voor zijn lange staat van dienst. Onder andere als sportman, afdelingsbestuurder, bondstrainer, ploegleider en commissielid juryzwemmen. Zelf was hij ook present als tijdwaarnemer bij het EK Zwemmen 2002 in Amsterdam. Martien was in jaren 80 bondstrainer voor de zwemploeg geweest en korte tijd ook voor het waterpoloteam.

Martien probeerde naast zwemmen en waterpolo ook andere sporttakken uit. Zo was hij ook een voetballer bij Arentsburg waar onder andere Jan de Jong en Hans Maljers (zie foto) erop staan. Ook deed hij vaak mee met volleybal. Echte Dovensporter in hart en nieren.

 (Foto: Elftal Arentsburg. Martien Dortland staande derde van links – met dank aan Hans Maljers)

Slechts 74 jaar oud mocht hij worden. Hij zal herinnerd worden als hardwerkende en serieuze sportman, en ook als loyaal, humorvol en hartverwarmend persoon die altijd klaar stond voor iedereen.