Judo bestaat al jaren binnen de internationale dovensport, maar dan wel aangesloten bij International Martial Arts Federation for the Deaf (IMAFD). Wegens groeiende aantal deelnemers in deze sportgebied heeft ICSD eerste aanzet gegeven om in 2008 1e Wereldkampioenschap te houden in Toulouse. Albert Westerhof debuteerde het, maar eerste oogst kwam bij bij de Deaflympics 2009 in Taipeh. Sindsdien is het steeds harder gegroeid. De KNDSB heeft 1e poging gedaan om EK 2011 te houden in Rotterdam. Helaas wegens tegenvallende aantal deelnemers werd het geannuleerd.  In 2015 organiseerde Armenië een EK met meerdere sporttakken waaronder Judo. Albert Westerhof was daar present en pakte een brons in zijn categorie -66. Bij dat evenement is toen besloten dat Judo voortaan een eigen EK en WK gaat organiseren. België met Brasschaat had een eer om als eerste een aparte Europees Kampioenschap Judo voor doven en slechthorenden te organiseren. Dat deden ze met verve. De organisatie was helemaal goed gedaan, met dank aan vele hulp en vrijwilligers.

Aanvankelijk zou Nederland meedoen met 2 judoka’s, Albert Westerhof en Jari Wollrabe. Helaas moest Albert afhaken wegens schouderblessure. Dit betekent dat Jari Wollrabe de eer had om Nederland te mogen vertegenwoordigen. Niet te vergeten dat hij nog 15 jaar jong is. Jari, de jongste deelnemer van herentoernooi, kwam uit in klasse -66kg.

Bij loting werd Jari gekoppeld aan 20 jarige Rus Ilya Ishmetyev. Voor de KNDSB een onbekende en was het gelijk zoeken via Google. Van daaruit werd er informatie gevonden. Afgelopen mei vond er een Russische Judo kampioenschappen plaats. Daarin bleek dat Ilya Ishmetyev in de halve finale had gewonnen van een sterke Ruslan Askerov, die bij Deaflympics 2017 in Samsun won van Albert Westerhof en goud won. Een zeer moeilijke wedstrijd voor Jari. Na “Hajime” door een scheidsrechter begonnen 2 debutanten tegen elkaar, maar na 26 seconden (netto) lag Jari op rug en dat is gelijk “Ippon”.

Jari gaf al aan dat Ilya Ishmetyev ongelooflijk krachtig is en dat het al kansloos is. Goede zelfreflectie brengt Jari wel verder, want hij proeft al wat de kracht en nivo is en kan met deze ervaring verder opbouwen voor de toekomst. Rus Ishmetyev werd al gelijk bestempeld als een favoriet en dat maakte hij ook weer waar in de halve finale waar hij Oekraïnse kampioen Mozyrev al na 22 seconden op rug gooide. In de finale won hij van andere Rus ook met Ippon.

Jari tegen Ilya Ishmetyev

Voor Jari zat er alleen maar nog op voor een bronzen medaille. Daarvoor moest hij winnen van 21 jarige Italiaan Davide Stabile. Beiden bood een goede partij tegen elkaar. Na 3 minuten 17 seconden had Jari zijn tegenstander goed vast en gooide op zijn rug en gelijk was het Ippon. Eerste zege voor Jari. Hierna mocht hij zich opmaken tegen 19 jarige Oekraïner Dmytro Leschencko. Beiden zijn aan elkaar gewaagd, maar toen Scheidsrechter Jari 2e straf gaf (Shido) waar hij niet mee eens is. Oekraïner maakte goed gebruik van boosheid van Jari en door een verkeerde beweging lag Jari in verkeerde houding, een armklem, en toen was het over.

Jari tegen Davide Stabile
Jari tegen Dmytro Leschenko

Toch mag Jari niet ontevreden zijn. Het is immers zijn 1e toernooi binnen de dovensport. Samen met zijn trainer Srecko Culo hebben ze veel informatie ingewonnen. Iets waar ze ermee kunnen doen voor komende evenementen. Eerstvolgende is namelijk het Wereldkampioenschap Judo voor doven en slechthorenden. Het wordt van 15 tot 19 april gehouden in Franse Versailles. Albert Westerhof hoopt ook met Wietse Swart weer van partij te zijn.

Speciaal dank aan Johnny Martens voor foto’s