Van 28 Oktober tot 2 November vond er een WK Wielrennen plaats in Turkse plaats, Gaziantep. Voor het eerst na 1995 neemt er een Nederlander deel aan het WK. Laatste keer was Henri Hofer die in 1995 deelnam in Franse plaats. Na een succesvolle EK Masters 2016 in Eeklo en een lastige Deaflympics 2017 in Samsun doet Marc Stouten mee aan het WK. Samen met Wim Heemskerk als ploegleider richt Marc zich op 3 onderdelen: Sprint 1000m, Wegrace 100km en Puntenkoers.

29 Oktober: Sprint 1000m

Kort uitleg: Sprint 1000m is een individueel onderdeel waarbij een renner in aanloop tot laatste 200m zich opwarmt om te knallen en zo een snelle tijd kan noteren. Dat laatste is belangrijkste voor volgende ronde. Volgende ronde is een Knock-out systeem waarbij nummer 1 tegen nummer 16, 2 tegen 15… enz. Marc startte als 14e en de parcours was op dat moment nattig waardoor hij voorzichtiger moest rijden en noteerde 13e tijd.

In volgende ronde moest hij opnemen tegen nummer 4 uit Turkije, Ramazan Gunay. Toss verloren en moest Marc als eerste starten en de winnaar van de race gaat door naar volgende ronde. Door goed snelheid te houden was Ramazan Gunay kansloos tegen Marc. Marc in de kwartfinale en de tegenstander was een onbekende Rus Dmitry Starostin. Aanvankelijk zou het best of 3 gereden worden, maar wegens tijdgebrek werd dit pas toegepast in de halve finale. In de laatste bocht naar de finish glipte Dmitry Starostin slim door de binnenbocht en moest Marc hem inhalen in de laatste 200m en dat mislukte. Van 8 renners in kwartfinale had Marc langzaamste tijd van kwalificatie en eindigde daardoor als 8e. Dmitry Starostin werd later wereldkampioen op onderdeel Sprint 1000m.

30 Oktober: Tijdrit 35km
Marc had zich niet opgegeven voor een tijdrit, maar had de mogelijkheid gekregen om toch mee te doen. Na een nachtje erover te hebben geslapen heeft Marc alsnog besloten niet mee te doen. Liever richten op 100km wegrace en Puntenkoers. Bij Tijdrit werd Dmitry Rozanov uit Rusland wereldkampioen.

1 November: Wegrace 100km
Marc’s persoonlijk verhaal: De wedstrijd begon om 10u en hij was nog geen 1km oud of de eerste turk demarreerde al en even later een rus. Weer even later een splijtende demarrage van een 2e rus. Ik besloot te wachten, immers de wedstrijd was nog vroeg, er waren nog landen met meer dan 1 renner in team en het ging allemaal best snel.

Na 15km begon ik me zorgen te maken omdat tempo te laag was. Tot 3x demarreerde ik en telkens kwamen de andere russen en of turken mij terughalen. Op een gegeven moment ging peloton harder rijden en op circa 35km viel de 2e rus terug in het peloton. De 2 vluchters hadden ongeveer 2,5min voorsprong. Op 40km volgde weer meerdere demarrages van 2 russen, de topfavorieten. Een pool en ik konden aanpikken en even later was het peloton gezien.

Ik was verbaasd dat de 2 russen hard gingen werken om de 2 vluchters terug te halen wat ook gebeurde op ca 60 km. Ik zat dus uiteindelijk op ca 40km voor het einde in een goede kopgroep van 7 man. Op 75km gingen de 4 russen 1 voor 1 demarreren. Ik brak toen ik voor 4e keer er achter aan moest. Een rus en een turk konden de 3 russen en pool ook niet volgen. Dit gebeurde allemaal op ca 25km voor einde, er was een gat geslagen door 3 russen en pool.

Ik heb vervolgens weinig kopwerk gedaan met de overgebleven rus en turk en gemikt op de eindsprint. Het was pittig vanwege de wind en omdat de weg maar steeds opliep de laatste 20km.

Op 500m, na 2 rotondes te hebben gepasseerd en weg naar beneden liep heb ik een lange sprint aangezet. Vlak voor finish kwam de rus voorbij en ik werd 6e in einduitslag. De turk was terecht boos omdat ik te weinig kopwerk deed.

2 November: Puntenkoers 50km
Race gaat over rondes maken waarbij punten verdiend kan worden bij elk sprint. In totaal 16x. Rusland met 5 renners zijn overduidelijk in hun voordeel. Door goed samenwerken zijn anderen in kansloze positie gezet. Het is te zien aan aantal punten dat Russen hebben gepakt. Daarnaast heeft een Rus Dmitry Rozanov al een ronde voorsprong en was voor Marc een race tegen de rest. Ondanks een moeilijke positie toont Marc veel lef en durf om goed mee te doen. Vol inzet en doorzettingsvermogen heeft ertoe geleid dat Marc eindigde als 5e. Ongekend mooi resultaat.

Vanwege leeftijd (Marc is 51 jaar) heeft hij behoorlijk indruk achtergelaten. Leeftijd speelt geen rol wanneer je passie voor je sport ontzettend groot is en er wil is om door te gaan aanwezig is, kan je een rol van betekenis spelen. Marc toont hiermee aan dat niets is onmogelijk. Mooi voorbeeld voor doven en slechthorenden op leeftijd. De KNDSB zoekt graag nieuwe wielrenners!!!

Gedurende het Wereldkampioenschap is Marc goed begeleidt door Wim Heemskerk. Wim is de persoon die altijd klaar staat voor zijn wielrenner. Bij wegrace 100km is Annemarie Stouten toegevoegd om haar man te ondersteunen. Met 3 diploma’s, 8e, 6e en 5e plaats, mag Marc Stouten zich met trots tevreden terugkijken op zijn 1e deelname aan het Wereldkampioenschap Wielrennen.

Deelname aan het Wereldkampioenschap is mede mogelijk gemaakt door 2 sponsors: Novens Accountants en Sercom Regeltechniek BV. De KNDSB spreekt een speciale dank uit naar deze sponsors.

Novèns is een samenwerkingsverband van zes accountantskantoren gevestigd in Noordwijk, Voorhout, Noordwijkerhout, Katwijk, Lisse en Sassenheim. Wij bieden onze relaties de kennis, kunde en betrouwbaarheid van een grote kantoororganisatie en combineren dit met de persoonlijke betrokkenheid en slagvaardigheid van de lokaal opererende vestigingen, waarbij de mens achter de cijfers centraal staat.

SERCOM Regeltechniek B.V. is een belangrijke ontwikkelaar en leverancier van procescomputers voor de klimaatbeheersing in de glastuinbouw, bewaarcellen voor bloembollen en aardappelen, maar ook voor koel- en vrieshuizen. Ze zijn gevestigd te Lisse, in de Bollenstreek, vlak bij Keukenhof.

Openingsceremonie
Stouten en Starostin
Wegrace
Wegrace
Wegrace
Puntenkoers
Puntenkoers